Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Magyarországon tartósan vízhiányos időszakot hirdettek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A tél folyamán elkerült minket a hó, és a tavaszi esőzések sem igyekeznek most eláztatni a földet. Ennek megfelelően tűzgyújtási tilalom van érvényben az egész országban, de sajnos további intézkedésekre is szükség volt.

Mivel a téli és a tavasz eleji csapadék is elmaradt, így a talaj felső 20 cm-re szinte mindenhol száraz. Ez azt jelenti, hogy nedvességtartalma 40% alatt alakul, ráadásul egyelőre olyan mértékű esőzésekre, mely ezen az értéken képes lenne változtatni, nem számíthatunk.

Magyarország egész területére kénytelenek voltak tartósan vízhiányos időszakot hirdetni, mely különleges engedélyeken keresztül teszi lehetővé a gazdáknak, hogy víz segítségével növekedésre bírják az őszi vetést.

A tartósan vízhiányos időszak kihirdetése révén a gazdáknak nem kell vízkészlet-járulékot fizetni, de ezen felül egy alkalommal, természetesen bejelentést követően, rendkívüli öntözési célú vízhasználatra jogosultak.

Ehhez bejelentést kell tenni a megyei katasztrófavédelemnél írásban, amihez csatolni kell egy írásos engedélyt attól a vízügyi hatóságtól is, mely az adott folyót kezeli. A rendkívüli öntözési vízhasználat során ugyanis egy felszíni vízből, ideiglenes szivattyúzással, hektáronként legfeljebb 120 mm, valamint legfeljebb 100 hektár területet érintve maximum egy hónapig megszakítás nélkül öntözhet a gazda a szükséges engedélyek birtokában.

képek és lead kép: shutterstock