Június 13. Csütörtök, Anett

Lassan az egész országban tűzgyújtási tilalom lesz

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Napokon belül pirosba borulhat az egész ország a Nébih tűzgyújtási térképén. Jelenleg már 12 megyére adtak ki tilalmat, de ez a szárazság miatt pár nap alatt könnyen megemelkedhet, akár az egész országot érintve.


Jelenleg a következő megyéket érinti a tilalom: Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém, Heves, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Fejér és Somogy megye

Tény, hogy a hét elején záporok és zivatarok is lehetnek, de sajnos ez a csapadékmennyiség nem segít a hetek óta tartó szárazságon, mely kifejezetten veszélyessé tette a helyzetet a tűz szempontjából.

Fontos kiemelni, hogy idehaza az erdő és más természeti tüzek kialakulásáért sajnos 99%-ban az ember a felelős. Részben szándékos gyújtogatásról van szó, nagyobb százalékban azonban a gondatlanság okozza a tragédiákat.

Ennek megfelelően még a kijelölt tűzrakó helyeken sem lehet tüzet rakni, és természetesen a kerti zöld-hulladék égetése is tilos. Igaz, ez utóbbi esetében az önkormányzat adhat más iránymutatást, de a zöld-hulladék égetése kifejezetten káros a levegő minőségére és a környezetre, így ha egy mód van rá, inkább ne tegyük.

képek és lead kép: shutterstock