Június 24. Hétfő, Iván

Várja a havas teleket idehaza? Ne tegye...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberek többsége nem kifejezetten rajong a téli időszakért. A szürkeség, a hideg, a kopasz fák képe a depresszió felé sodorja az embereket. Ha mégis élvezzük a telet, az jellemzően a hónak köszönhető.

Igen, szánkózni, síelni, hógolyózni minden gyerek és a felnőttek többsége is szeret, de a havazások sajnos egyre ritkább vendégnek tekinthetőek hazánkban is. Az utóbbi mintegy 10 évben kezdett érzékelhetően csökkenni a havas napok száma, és ez a trend bizony folytatódni fog. Hogy milyen mértékben, az a klímaváltozás mértékétől is függ, de még a legoptimistább elképzelések szerint is csökkenni fog a havazás, illetve a havas napok száma.


Amennyiben a klímakatasztrófa nagyobb mértékben képes kiteljesedni, akkor hazánk egyes területein a hó kifejezetten ritka vendég lesz, előfordulhat, hogy évekig nem találkoznak vele az emberek. De még az északi, északkeleti területeken is csökken majd azoknak a napoknak a száma, amikor havazik.

A klímakatasztrófa a felmelegedés révén csökkenti a havas napok számát, ugyanakkor azzal is számolni kell, hogy hatására az időjárási jelenségek a szélsőségek felé csúsznak. Ez azt is jelenti, hogy bár a csapadék időbeli eloszlása eltolódik, amikor éppen esik, akkor nagyobb mennyiségben érkezik. Vagyis jelentős havazásra - mely a 10 cm-t is meghaladja - továbbra is lesz lehetőség.

Hogy mikortól érezhetjük ezeket a hatásokat? 2040-től már a mindennapjaink része lesz, de a leginkább 2080-2100 körül változik meg drasztikusan a téli kép unokáink számára.

képek és lead kép: shutterstock