Április 19. Péntek, Emma

Megdőlt a fővárosi és az országos meleg rekord is

Itthon
2022. január 06. 08:00
null

Azoknak, akik szabadtéren üdvözlik az új évet, megszokott, hogy kezükben forralt borral, és több réteg vastag ruhában teszik ezt, elvégre tél van! Nos, ez idén azért nem egészen így nézett ki.

Persze azért éjjel nem volt banánérlelő meleg, de január elsején nem csak a fővárosi, hanem az országos meleg rekord is megdőlt, túlzás nélkül lehet állítani, hogy egyes területeken tavaszi melegben volt része az embereknek.

1921-ben Sopron mérhette az egészen eddig fennálló meleg rekordot, akkor 15,3° C-os meleget regisztráltak az év első napján, mely most, 101 évvel később megdőlt. A csúcstartó mostantól Főnyed, ahol 17,5°C-ot regisztráltak 2022 első napján.

A fővárosban is sikeresen megdőlt a január elsejei meleg rekord. Ez eddig szintén 1921-hez kötődött, akkor a Gellért-hegy környéke produkált 13°C-os meleget, ami nem semmi. Ez most módosult, mivel Lágymányos 14,4°C-kal elorozta a rekordot.

Természetesen igaz, hogy a rekordok azért vannak, hogy meg lehessen dönteni őket, de azért azzal sem nagyon lehet vitatkozni, hogy a tél közepén 15-17°C-os maximumokat regisztrálni messze nem normális jelenség. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt pár napban sorra dőltek a rekordok idehaza a tavaszias meleg miatt.

képek és lead kép: shutterstock

klímaMagyarországmelegemberBudapesttavaszrekord