Február 28. Szerda, Elemér

Kitörés, nyomásváltozás és cunami a Hunga Tonga Hunga Ha’apai nyomán

Itthon
2022. január 18. 08:00
null

Tonga neve a világ legnagyobb része számára tökéletesen ismeretlen. Egy kis, csendes-óceáni szigetcsoportról van szó, melynek államformája királyság, és a szigetek összterülete 750 négyzetkilométer, ahol összesen mintegy 103 ezer ember él.

kép: EyePress News - EyePress via AFP

Talán még kevesebben hallottak a szigetek közelében elhelyezkedő víz alatti vulkánról, mely a Hunga Tonga Hunga Ha’apai névre hallgat. Jellemzően egy-egy vulkánt nem jegyzünk meg addig, míg nem következik be egy olyan esemény, mely erre okot adna. A fura nevű tűzhányó esetében ez most érkezett el.

kép: AFP PHOTO - @Emosi Keresoni - ESN

A Hunga Tonga Hunga Ha’apai ugyanis hatalmas kitörést produkált, bár magában a vulkáni tevékenységben nincsen semmi meglepő, és közvetlenül nem is érintette az embereket. A hamufellegek persze Tonga lakói számára eltakarták a napot, és ennél komolyabb gondokat is ki fognak váltani, de ez még mindig nem lenne ok arra, hogy a hírekben szinte mindenhol ez a vulkán szerepeljen.

kép: Patrick T. FALLON / AFP

Az azonban már indokolja a figyelmet, hogy ez a mostani kitörés egyike a leghatalmasabbaknak, és persze az is, hogy körös körül hullámokat indított útjára a vulkán. Ezek egy része a légkörben terjedő nyomáshullám, mely minket is érintett. Igaz, tulajdonképpen csak a mérésekben fellelhető “zaj” formájában.

A Hunga Tonga Hunga Ha’apai kitörése azonban Tonga számára egy méretes cunamit is okozott, de nem csak itt, hanem a világ számos más pontján is áradásokkal, hatalmas hullámokkal kellett számolni a kitörés nyomán. Szamoán, Fijin, Új-Zélandon és Hawaiin is szökőárriadót rendeltek el, de készültségbe helyezte magát az USA több állama Peru és Chile is.

A hírek alapján Peru sajnos nem tudott kellően felkészülni. Az itt lecsapó cunami több épületet is megrongált, és a part menti területeket elöntő víz két ember életét is követelte.

kép: EyePress News - EyePress via AFP

lead kép: EyePress News - EyePress via AFP

vulkánnyomásváltozásemberkitöréséletcunami