Május 23. Csütörtök, Dezső

A frontok hullámvasútja az év első hete hazánkban

null

Frontok tekintetében sajnos az év első hetében hullámvasútra kell számítanunk. Elsőnek egy hidegfront érkezik hazánk fölé, mely erős, sok helyen viharos szeleket produkál, de jelentős lehűlést semmiképpen sem hoz magával.

Amit kaphattunk tőle az akár 05° C-os maximumok, és a megtisztított égbolt, aminek köszönhetően aQuadrantidákis megcsodálhatóak voltak a napokban.

Ezután egy melegfront érkezik fölénk, mely kedden szintén viharos szeleket produkál, de felhőzetet is citál magával. Annak ellenére, hogy ekkor is tavaszias, akár 13° C-os meleget tapasztalhatunk, az idő sajnos borongós, szürke és szomorkás lesz.

De nem ücsöröghetünk a melegfront kissé depresszív napjaiban, mivel szerdára ismét egy hidegfront érkezik fölénk, vagyis a frontérzékenyek számára nem lesz kifejezetten szép a hét kezdete.

Ez a hidegfront azonban már hőmérsékletcsökkenést is eredményez, nem is keveset. Haladása nyomán a hőmérséklet közel lesz a 0°C-hoz, vagyis ahogyan az országon áthalad komoly, akár 15°C-os különbségeket is eredményezhet a déli országrészek és északnyugat között. Bár csapadékot is szállít magával, mely a magasabban fekvő tájakon akár hó formájában is jelentkezhet, sem jelentős mennyiségre, sem tartós megmaradásra nem lehet számítani.

képek és lead kép: shutterstock és pixabay