Április 19. Péntek, Emma

Óvatosan a levélkupacokkal - téli pihenőre vonulnak a sünök!

Itthon
2021. november 10. 08:00
null

A napos, esőmentes őszi idő a kerti munkáknak is kedvez. Ilyenkor szedegetjük össze a lehullott leveleket, gallyakat, tulajdonképpen egy nagytakarítást végzünk a kertben. A kupacolt zöldhulladék is ilyenkor kerül a kapun kívülre, jó esetben lerakókba, vagy a saját komposztunkba. A MME azonban felhívja a figyelmet, hogy a kertben nem csak mi vagyunk!

Igen, a sünökről van szó, akik igencsak hasznos vendégei kertünknek, hiszen tucatszám falják fel a kártékony rovarokat, a csigákat, sőt, adott esetben az egérfészkeket is megtámadja. Azonban a sün nem aktív télen, mikor tartósan 8°C alá megy a hőmérő higanyszála, akkor elvackolja magát.

Ehhez bizony fészket készít, melyhez kiváló helyszínt biztosítanak a levélkupacok. Ha van rá lehetőség, akkor a kupacokat hagyjuk békén tavaszig, ha ez nem megoldható, akkor óvatosan, rétegenként bontsuk el. Ehhez lehetőleg ne vasvillát használjunk, hanem a szerszámok nyelét, az alsó rétegeknél pedig inkább a kezünket. A sünök összegömbölyödnek a veszély közeledtére, a tüskéikre levelek szúródnak, így a kupacba szinte észrevehetetlenek, erre mindenképpen figyeljünk.

Ha megvan a sün, akkor készítsünk neki egy kisebb kupac levelet a kert egy nyugodt szegletében. Ha nem maradhat télire, akkor vigyük egy közeli erdőhöz, és ott kupacoljunk neki egy vackot, melyben kihúzhatja a telet. Ha csak magára hagyjuk, rengeteget rontunk a túlélési esélyein.

Fontos! Bár a koronavírus - járvány miatt a lomb és zöldhulladék égetésének teljes tiltása még nem lépett életbe, a kupacokat semmi esetre se gyújtsuk fel! Nem csak azért, mert erősen környezetszennyező, hanem azért is, mert ha sün van benne, az nem fog elmenekülni. A veszélyre adott reakciója a gömbölyödés, azaz élve megsül a kupac alatt!

képek és lead kép: pixabay

állattélőszsünkertemberlevél