Május 23. Csütörtök, Dezső

Ne égessen kerti zöldhulladékot, mert nagyon drága mulatság lehet!

null

Megjött az ősz, sárgulnak és vöröslenek a levelek, fűszeres illatot hord a szél. Ilyenkor jönnek az esőzések, a pocsolyákban ugrálás, és persze a füst,töméntelenmennyiségben, sűrűn, szürkén, kérlelhetetlenül.

Valamiért bevett szokásunk, hogy elégetjük az ősszel a kertben összegyűjtött avart, gallyakat és zöld-hulladékot. Sajnos tény, hogy nagyon sok településen nem jól megoldott a zöld-hulladék elszállítása, de messze nem ez a jó megoldás a problémára.

kép: knowsleynews.co.uk

Az elégetett növényi részekből keletkező hamut sokan a földbe keverik, de ez nem jó ötlet. Ez kis mennyiségben ugyan valóban javítja a talaj minőségét, nagyobb arányban azonban kifejezetten erősen roncsolja azt.

kép: the-salutation.com

A megoldás természetesen a komposztálás, mely se nem nehéz, se nem helyigényes művelet, hiszen ahol kert van, ott egy komposztáló is elfér. Igaz, a nagyobb darabokat érdemes aprítani, de ehhez ma már sok helyen vásárolhatunk aprítógépet, akár többen összeállva is.

És persze még egy érv az égetés ellen: törvényileg tiltott! A vészhelyzet végéig ugyan az önkormányzatok maguk dönthetnek az égetési feltételekről, és sajnos sokan engedélyezik is, de ha rosszkor, vagy olyan területen égetünk, ahol az tiltva van, akkor bizony nagyon drága hibát vétünk.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy ez a tevékenységünk bizony nagyon sok embert zavarhat, hiszen a füst messzire száll, ahogyan arról sem, hogy ezzel erősen szennyezzük a környezetünket is! Egy svájci tanulmány mutatott rá arra a tényre, hogy egy avar és vegyes zöld-hulladékkupac 6 órán át tartó égetése egyenértékű azzal, mintha 250 buszt 24 órában egyfolytában üzemeltetnénk. Ez pedig már nem kis mennyiség.

kép: mooseyscountrygarden.com

Az erdő szélére hordott zöld-hulladék is problémás. Egyrészt szintén büntetik, nem is kis tétellel, másrészt komoly károk keletkeznek miatta az erdő ökoszisztémájában, hiszen nem honos növények, invazív fajok telepednek meg így az erdőben, ráadásul, ha ételmaradékot, gyümölcs - zöldségmaradékot is tartalmaz a kupac, az odavonzza az állatokat is, mik a környező házak kerítéseiben is kárt tehetnek.

kép: thesun.co.uk

És hogy mennyi az annyi? Nos, a település saját hatáskörében nagyjából 50 000 forintos bírságot szabhat ki, de ha a katasztrófavédelem is eljár az ügyben, mert a tűz rossz helyen és rosszkor égett, akkor a bírság elérheti a 3 000 000 forintot is.

lead kép: Birmingham Post and Mail