Június 21. Péntek, Alajos

Kén-dioxid felhő - mégsem halunk meg mind?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A La Palma vulkánja bizony folyamatosan okádja magából a kellemetlen összetevőket, melyek között kiemelt helyen szerepel az so2 is. A kén-dioxid felhő ráadásul megindult Európa többi része felé is, hazánkat is eléri - erről vírusként terjedő poszt tájékoztatja az embereket – csak éppen rosszul!

kép: Reuters

Hogy az so2 erősen mérgező gáz, és légzőszervi megbetegedéseket okoz? Ez bizony igaz. Hogy egy kén-dioxid “felhő” tart hazánk felé? Ez is igaz! Sőt, azzal sem lehet vitatkozni, hogy erős koncentrációban van jelen a gáz a légoszlopban. És itt a lényeges, hiányzó adat!

kép: paudal.com

A Windy.com képes jelzésén vörössel látszik a magas koncentráció, de az nincsen feltüntetve, hogy a kén-dioxid hogyan is viselkedik a légkörben - ez ugyanis egy szakmai oldal, erre így nincsen szükség. A gáz a légkörben ugyanis a felső rétegekben koncentrálódik jobban.

Minél lejjebb haladunk, azaz minél közelebb jutunk a Földfelszínhez, annál kisebb lesz a gáz jelenléte a levegőben, így a felszínen gyakorlatilag nem is vesszük már észre, hogy a La Palma vulkánja ilyen gázokat is küld felénk. Ez egyszerűbben kifejezve azt jelenti, hogy ez a jelenség ilyen formában veszélytelen hazánkra nézve.

kép: newswep.com

Alapigazság, hogy ameddig több szakmai fórum nem pánikol, vagy nem adnak ki figyelmeztetést, addig jellemzően nem történik olyan esemény, mely komoly aggodalomra adna okot. A kén-dioxidos rémhírt is kénytelen volt cáfolni az OMSZ is, hiszen félinformációkat tartalmaz, amivel így csak a pánikkeltésre jó.

kép: today.in-24.com

lead kép: NASA-JSC-Image Science and Analysis Laboratory