Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Milyen lesz a telünk? Már vannak előjelek

null

Nincs is olyan ember, aki ne szeretné tudni, vajon milyen telünk lesz? Sokat kell majd fűteni? Lesz hó, hogy szánkózhassunk? Számíthatunk fehér karácsonyra? Bár még csak az ősz elejét tapossuk, ezek a kérdések most kezdenek felerősödni.

kép: medicalnewstoday.com

Konkrét válasszal ugyan nem szolgálhatunk, de azért vannak olyan események, melyek előre mutatnak, és megnövelik az esélyét annak, hogy idén hideg telünk legyen. Azt azért ki kell emelni, hogy egy igen összetett rendszerről van szó, vagyis ezek az események is “csak” az esélyeket növelik.

kép: merriam-webster.com

Volt már szó a Poláris örvényről. Ez a hatalmas kiterjedésű, erősen hideg levegőt magába záró ciklon az Északi-sark felett forog, és szélén egy igen erőteljes futóáramlás, a Polar night jet egyfajta záróelemként működik. A futóáramlástól délre melegebb a levegő, északra pedig a hideg levegő örvénylik.

A futóáramlás ereje tartja egyben a ciklont. Ha az gyengül, a ciklon lassul, akár szétesik, mely kedvezőtlenül hat a nyugatias alapáramlásra. Ez az áramlás hozza az enyhébb, csapadékosabb telet, de ha a futóáramlás és ezzel a Poláris örvény gyengül, akkor a nyugatias alapáramlás is gyengébb, vagyis nagyobb az esélye a jelentős hideg-betöréseknek.

kép: paigelucken.wordpress.com

A gyengítésben szerepet játszanak a Hirtelen sztratoszférikus melegedések - betűszóval SSW. Ezek megjelenési esélyeit pedig az úgynevezett kvázi - kétéves oszcilláció erősíti (QBO), mivel ez kvázi kétéves, vagyis 28-29 hónapos periódusonként változik, innen már könnyen kitalálható, hogy jelenleg épp a keleti fázisát éljük a jelenségnek, mely kedvez az SSW kialakulásának, és mintegy dominóelv-szerűen dönti a rendszert is.

kép: Anteromite-Shutterstock

lead kép: blasiuscounseling.com