Június 21. Péntek, Alajos

Megszínesítheti reggeleinket a La Palma vulkánja

ItthonvulkánreggelkénesteNaphajnal
2021. szeptember 28. 08:00
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A borongós őszi reggeleken még felkelni is elég nehéz. Főleg akkor, ha történetesen hajnalban kell ezt tenni, és ilyenkor szinte semmi nincs, ami egy kicsit jobb kedvre derítene minket. Illetve most azért adódik valami.

kép: AP

A La Palma szigeten a vulkánkitörés intenzitása fokozódik, mely jelentős gázkibocsátással is jár. Ez most kéngázt is jelent, egészen pontosan kén-dioxidot, melyet a tűzhányó nagy mennyiségben ereget a levegőbe.

kép: copernicus.eu

A nagy mennyiség 6140 és 11 500 tonna közötti. És igen, a kén-dioxid nem éppen egy kedves anyag. Az élőlények zöme fuldoklással reagál rá. A vulkánból kitörő gáz ráadásul Európa légtere felett terül szét.

A szerencse az, hogy mindezt 5000 méteres, vagy felette teszi, vagyis a talajszinten nem jelent veszélyt, de a hajnalokat megszínesíti. A kén-dioxidon ugyanis más a fénytörés, ennek következtében a felkelő nap sugarai különleges színárnyalatokat varázsolhatnak az égre.

kép: Tom Soetaert

Ha most azon gondolkozik, hogy felkel hajnalban, hátha szerencséje lesz és meglátja a színes napkeltét, akkor ne tegye, ugyanis a lenyugvó nap utolsó sugarai is hasonló színkavalkádot varázsolhatnak az égre.

kép: theolivepress.es

lead kép: Ramon de la Rocha-EPA-EFE-REX-Shutterstock