Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Hazánk sajnos sérülékenyebb a klímaváltozás szempontjából, mint az gondolnánk

Itthon
2021. szeptember 11. 08:00
null

A párizsi klímaegyezmény értelmében az aláíró országok célja, hogy a globális felmelegedés mértékét 1,5°C alatt tartsák. Ha azzal a kérdéssel nem is foglalkozunk, hogy erre mekkora esély mutatkozik, akkor is számolni kell azzal, hogy az 1,5°C hazánkra milyen hatást gyakorol.

kép: dailynewshungary.com

A kárpát-medence természeti adottságai csodálatosak, ám a klímaváltozás szempontjából sajnos nem szerencsések. Éppen adottságai okozzák azt, hogy a melegedés mértéke hazánkban nagyobb léptékű, így természetesen az általa okozott károk isjelentősek.

kép: quora.com

A WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője, Deák Dalma felhívta a figyelmet arra, hogy bár hazánk valóban nem áll túl jól a klímaváltozás szempontjából, olyan “fegyver” van a birtokában, amivel a hatásokat jelentősen lehet mérsékelni, nem utolsó sorban a hazai biodiverzitásnak is hatalmas segítséget jelenthet. Igen, ez a víz.

Tudjuk, hogy hazánk vizekben gazdag, de sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy a klímakatasztrófa hatására mára itthon is megjelent egy új fogalom: az időszakos víztest. A helyzeten pedig jelentősen ront a felszín alatti vizek kitermelése, a kavicsbányatavak létesítése és a folyók árterének szűkítése.

kép: Cserlajos - wikipedia

Esélyünk akkor van kiaknázni a kivételes lehetőségeinket, ha a természetes megoldásokra alapozott vízgazdálkodási megoldásokra állunk át. Ez azért is fontos, mert így elkerülhetőek, vagy jelentősen csökkenthetőek itthon azok a mezőgazdasági hatások, melyek miatt az élelmiszerárak világszerte emelkedni fognak.

kép: quora.com

lead kép: quora.com

vízklímaMagyarországsivatagélet