Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Európában sorra dőlnek a napelemes rekordok, és ebben mi, magyarok is szerepet játszunk!

Itthon
2021. szeptember 09. 08:00
null

Felfutóban van a napelemes energiatermelés, nem is kis mértékben. És ez a felfutás most kiemelten érinti hazánkat is, ami különösen jó hír! Sorra sikerül megdönteni az utóbbi időben a tiszta energiatermelés eddigi rekordjait, ez pedig nem csak nekünk, hanem az egész világnak jó hírt jelent.

Európa

Szép, nagy léptekkel halad az öreg kontinens a felé a célkitűzés felé, melyet a párizsi klímaegyezményben is rögzítettek, és amely sokáig nagyon messzi lehetőségnek tűnt. Olyan túlságosanközelremost sem került, de azért az már szép teljesítmény, hogy idén júniusban és júliusban az EU 27 tagországának energiaigényét már 10%-ban napelem erőművek adták.

kép: BigStockPhoto

Ez pedig különösen szép teljesítmény, ha azt is hozzátesszük, hogy 8 országnak is sikerült rekordot dönteni. Ezen országok között szerepel Hollandia, Észtország, Lengyelország és hazánk is! Lengyelország különösen érdekes szereplője a listának, hiszen itt az energia zömmel a szénre épül, ezért is örvendetes, hogy mostanra az energiamixben a napelemes rendszerek már 5%-ot tesznek ki!

Ugrásszerű fejlődés

Hazánk is igen szépen szerepel a napelemes rendszerek fejlesztése terén. 2018 június és július a napenergia termelés szempontjából még csak 3%-os volt. Ez az adat 2021-re 12%-raugrott az adott időszakban, sőt, most először Magyarországon is átvette ebben a két hónapban a vezető energiatermelő szerepét a napelemes rendszerek együttese a széntől. Ez pedig komoly mérföldkő, ráadásul a kilátásba helyezett pályázati lehetőségekkel továbbra is hasonló tempójú bővítésre lehet számítani az energiatermelésben a napelemek javára.

kép: electricchoice.com

Azért is nagyon jó hír a fenti, hiszen az utóbbi években a napenergia termelésének ára lezuhant, nem is kis mértékben. A szélenergia még most is a legalacsonyabb költségekkel termelhető változat, messze olcsóbb, mint a fosszilis energiahordozók esetében. Spanyolországban például a mutató úgy néz ki, hogy a fosszilis energia termelése háromszor annyiba kerül, mint a szél, és kétszer annyiba, mint a napelemekkel termelt tiszta energia.

lead kép:sunengis.com

klímaMagyarországnapelemenergiarekordtermelés