Május 1. Szerda, Fülöp, Jakab

Brutális károkat okozott itthon a viharszezon!

Itthon
2021. szeptember 10. 08:00
null

A klímaváltozás okán szélsőségessé váló viharok a világ minden pontján megkeserítik az emberek életét, és sajnos vékonyítják a pénztárcákat is. Ez alól pedig hazánk sem kivétel, bár az idei viharszezon (május 1 – augusztus 31) első körben csendesnek ígérkezett.

kép: AFP - SASCHA SCHUERMANN

A Mabisz, vagyis a Magyar Biztosítók Szövetsége idén is elkészítette az összesítését a viharszezonban bekövetkezett káreseményekről, pontosabban azokról, melyeket bejelentettek a biztosítókhoz. És bár júliusig csendes volt az idény, a nyári hónapban a szupercellákkal rákapcsolt az időjárás.

kép: eumetsat.int

Július 12-én a 9-én érkezett szupercellák okozta károk bejelentései már akkor elérték az 1,5 milliárd forintot, de ilyenkor a kezdeti kárigények becslését a tényleges összeg rendszerint 3-4-szeres értékben haladja meg. Ez pedig azt jelenti, hogy ezen az egyetlen hétvégén akkora összegben okozott károkat a vihar, mint az előtte lévő két hónap alatt összesen!

A kérdéses hétvégén zömmel a gépjárművekben esett károk adták össze a durva összeget. A Mabisz elmondta, hogy az utóbbi 10 év legköltségesebb viharszezonján vagyunk túl.

kép: climate.copernicus.eu

Ez számszerűsítve azt jelenti, hogy a szezonban 95 ezer lakásbiztosításra 9,1 milliárd forintot különítettek el vagy fizettek ki a biztosítók! És ez az adat messze nem fedi le a tényleges károkat. Egyrészt, mivel hazánkban durván minden negyedik ingatlan rendelkezik csak biztosítással, a viharok által okozott kár ennél is jóval nagyobb lehet. Másrészt a mezőgazdaságok, közintézményeket és ipari létesítményeket ért károk ebben az összesítésben nem szerepelnek.

kép: floodlist.com

lead kép: Shutterstock

viharpénzkárszezonitthonbiztosító