Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

A hazai almának sem tett jót az időjárás

Itthon
2021. szeptember 08. 08:00
null

A szilvával nem tudott kibabrálni az időjárás, annak hozama nagyon szépen alakul. Ugyanezt már nem lehet elmondani a barackról, de sajnos az alma sem áll olyan jól, mint azt a szakemberek néhány hónapja előre jelezték.

kép: blog.hellofresh.com

Idehaza egy igazán jó évben akár 900 ezer tonna alma is terem, melynek jó része, nagyjából 2/3-a ipari felhasználása kerül, míg 1/3-a a boltok polcain kelleti magát a vásárlók előtt. Idén nagyon jól indultak az események, és kifejezetten erős évre lehetett számítani az alma szempontjából.

kép: Stemilt

Sajnos azonban jöttek a tavaszi fagyok, és hiába sok helyen mérsékelt volt csak a virágok sérülése, igaza lett azoknak a gazdáknak, akik attól féltek, a virágok közül nagyon sok “fázott meg”. Ez sajnos azt eredményezi, hogy később a terméskötődés nem lesz jó, vagyis nagyon sok alma lehullik a fákról, még bőven az előtt, hogy megérhetne.

Ezek után a helyzeten rontott a júniusi extrém magas hőmérséklet és az aszályos időjárás is, vagyis a hazai almatermelők nincsenek kifejezetten rózsás helyzetben. De ez nem csak itthon, hanem egész Európában jellemző, hiszen az extrém időjárási események szinte mindenhol jelentkeztek az öreg kontinensen.

kép: abc.net.au

Az eredmény? A várakozásokkal ellentétben az idei hozam valószínűleg csak 520 ezer tonna körül alakul, de ebbe természetesen még beleszól, hogy hogyan alakul a szüretig az időjárás. Azzal is számolni kell, hogy az alma “minősége” is csorbát szenvedett, vagyis kevesebb olyan gyümölccsel lehet számolni, mely végül a vásárlók elé kerül, több alma ipari felhasználása válik indokolttá.

kép: LucaZola-Getty Images

lead kép: healthline.com

klímatermésszilvagyümölcsbarackalma