Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Tüsszög, köhög, könnyezik - nem csoda, virágzik a parlagfű, indul a szezon...

Itthon
2021. augusztus 12. 08:00
null

Esők, kánikula, villámlás, jégverés és hasonló nyalánkságok tarkítják a nyári időjárást, a legtöbben mégsem ezektől tartanak. Augusztus közepén és szeptemberben érkezik egy olyan mumus, mely ezrek életét nehezíti meg minden egyes évben.

kép: MSSS

Igen, jön a parlagfűszezon. A növény pollenje már most is jelen van a levegőben, egyelőre azonban csak alacsony koncentrációban, legalábbis az északi és a középső országrész egy részén. Délen már közepes koncentrációban tapasztalható, ami immártüneteket is okozhat.

A pollenkoncentráció a következő hetekben sajnos folyamatosan emelkedni fog, dacára annak, hogy évek óta törvényben előírt módon igyekeznek csökkenteni ennek a növénynek a jelenlétét hazánkban - nem sok sikerrel.

kép: medicalnewstoday.com

Az allergiásoknak ráadásul azzal is számolni kell, hogy a pollenszezon a klímaváltozásnak köszönhetően jóval szélesebb időintervallumban fog jelentkezni, mint eddig. Vagyis a prüszkölés, orrfolyás, rosszabb esetben szemviszketés és a gombócérzés a torokbanhónapokonát is jelen lehet az életünkben.

kép: eu.tallahassee.com

Már most is túlságosan hosszúnak érzi a pollenszezont az, akiket érint, hiszen azsebkendőketegészen szeptember végéig nem tehetik le az allergiások, azoknak pedig, akik különösen érzékenyek a parlagfű pollenjére még rosszabb a helyzetük, hiszen a növény pora egészen a fagyok beálltáig jelen lehet a levegőben.

kép: Getty

lead kép: alabamaentspecialists.com

szezontüsszögallergiaemberlevegőélet