Május 23. Csütörtök, Dezső

Tornádó Pest megyében

null

Letaglózó volt olvasni anno a tornádóról, mely Csehországban okozott borzalmas pusztítást. Az EF4-es kategóriába tartozó szörnyeteg ugyanis rámutatott, hogy mi sem vagyunk biztonságban. Most pedig úgy tűnik, Pest megye is megkapta a maga tornádóját.

kép: soundcloud.com

Szerencsére nem egy ilyenerejűrémet, hanem egy EF0, vagy EF1-es tornádót, de igazából ez sem megerősített információ, csupán a körülmények és az okozott rombolásalapjángyanítják a szakemberek, hogy tornádó ért földet.

Az érintett területek Tápiószőlős és Tápiszele, ahol a szél fákat tört ketté. Hogy miből lehet gyanítani, hogy nem egyszerűen az erős szél okozta a károkat? Abból, hogy igen koncentráltan jelentkeztek, ami nem jellemző a szélvihar esetében, ahogyan az sem, hogy a kidőlt fák egymásra merőlegesen helyezkedjenek el. Mindkettő a tornádóra utal.

Komolyabb károkról egyelőre nem érkeztek adatok, de már önmagában az sem túl jó hír, hogy egyáltalán okozott károkat a forgó légtömeg. Hazánkban is létrejöhetnek tornádók, ez nem is olyan ritka, mint azt elsőre gondolnánk, de igazán károkat csak ritkán okoznak - erejük sem olyan nagy.

Persze az itt kialakuló tornádók sokban különböznek például azoktól, melyek az USA part menti államaiban pusztítanak. Ezek ugyanis úgynevezett mezociklonális tornádók, melyek szupercellákhoz kapcsolódnak. Azokból pedig az elmúlt napokban akadt bőven...

képek: MITCH DOBROWNER

lead kép: Jason Persoff - Alamy