Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Jéggel érkezett a hidegfront a hétvégén

Itthon
2021. augusztus 10. 08:00
null

A hétvégén egy hidegfront halad keresztül az ország felett. Nem időzött sokat, gyors haladásának köszönhetően hétfőre már kellemes nyári időben volt része az embereknek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne hagyott volna némi “ajándékot”.

kép: Somorjai Ede - Köpönyeg facebook

Nem is csak eső, hanem jég formájában is. A vihar zivatarlánccá állt össze, vagyis technikailag egymást követték a heves zivatarok, melyek már önmagukban is okoztak kisebb – nagyobb közlekedési fennakadást.

kép: Somorjai Ede - Köpönyeg facebook

Sok helyen az utakra sodródó sár, akár törmelék is veszélyeztette a közlekedést, emiatt kisebb lezárásokkal is számolni kellett, de komolyabb beavatkozásra nem volt szükség. Jég is érkezett az esővel, nem is kevés, és nem is csak elvétve.

A főváros agglomerációjában és az északi kerületekben a jégeső jelentősebb pusztítást végzett a növényzetben, mivel Dunakeszi környékén dió nagyságú darabokkal is számolni kellett. Ez pedig különösen rossz hír volt a konyhakerteknek, ahol a paradicsom és a paprika is lassan szüretelhető lett volna.

kép: Somorjai Ede - Köpönyeg facebook

A zivatarláncok az egész országon áthaladtak, mégsem hoztak mindenhova csapadékot. Azonban áramkimaradásokat több helyen is lehetett tapasztalni a viharok nyomán, ezeket viszont gyorsan helyreállították a szakemberek.

kép: directenergy.com

lead kép: phenomena.org

viharklímaesőzivatarláncemberjég