Június 24. Hétfő, Iván

Budapesten is durvul a hőszigethatás

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nyaranta meleg van, és ez teljesen természetes, ahogyan az is, hogy a városokban melegebbnek érezzük a levegőt, mint a vidéki területeken. Sőt, nem is csak érezzük, hanem valóban melegebb is, de már ezt is megszoktuk. Azonban a klímaváltozás a városokban is durvítja a helyzetet, nem is kicsit.

Hőszigethatás

Ez a kifejezés tulajdonképpen azt a jelenséget írja le, amit minden városlakó jól ismer. A nap süti az aszfaltot és a házak falát. Ezek képesek brutálisan felhevülni, akár annyira is, hogy az óvatlanok, vagy éppen az állatok lábát is megégetik. Este, mikor a hőmérséklet enyhül, a burkolt felületek elkezdik ontani magukból a meleget – ezt egyébként teszik nap közben is. Az eredmény? Akár 10°C-kal is melegebb van a városban, mint az agglomerációban.

kép: NASA-JPL-Caltech

A hőszigethatás nem csak a hőmérséklet emelkedését eredményezi, hanem komolyan befolyásolja az egészséget is. Már önmagában a nagy meleg is komoly problémákat okoz, az esti órákra sem csillapodó kánikula pedig az alvás minőségét is jelentősen rontja, összességében pedig az egész egészségügyi rendszert terheli.

Tenni kell ellene

Az ELTE meteorológiai tanszékének szakemberei arra figyelmeztetnek, hogy az egyre gyakoribb hőhullámok miatt a hőszigethatás fokozódik, ráadásul az árnyékmentes aszfaltutak hőmérséklete már májusban elérheti a 40°C-ot.

kép: lahomes.com

A megoldás természetesen a fásítás, de sokszor még ez is kevés lehet. Nem parkokkal kell ugyanis küzdeni ellene, hiszen az a lokális problémát nem oldja meg, bár a város levegőjét jelentősen képes tisztítani. A burkolt felületek árnyékolása lehet a megoldás, de emellett is tenni kell a hőszigethatás ellen.

A szakemberek elmondták, hogy meg kell oldani a csapadék helyben tartását, hogy az képes legyen táplálni az árnyat adó növényzetet. De aburkolatokanyagát és színét is érdemes lenne újra gondolni, hiszen már pusztán a sötét színek mellőzésével is rengeteget lehetne tenni az egyre forrósodó helyzet ellen.

lead kép: hub.beesmart.city