Május 23. Csütörtök, Dezső

Szeretné jobban látni a hullócsillagokat- ebben segíthet az Egy hét a csillagok alatt

null

Jön az augusztus, és ha ez a hónap érkezik, az több dolgot is jelent. Egyrészt lehet készülni atűzijátékra, másrészt azzal is tisztában vagyunk, hogy nemsokára érkezik az ősz, a maga gyönyörű színeivel, és mostanában nyárias meleg napjaival, akár az iskolában is.

kép: pixabay

De az augusztus aPerseidákhónapja is, mely talán a leglátványosabb meteorraj, mely a Földről megfigyelhető, hiszen a maximumán akár 100 hullócsillagot is produkál óránként! Ezt persze könnyű mondani,észre venniazonban sokkal nehezebb.

kép: csillagvizsgalo.blog.hu

Egy romantikus kerti csillagnézés sajnos csak keveseknek adatik meg, számukra is sok nehezítő körülmény adódik, hiszen a fényszennyezés az élmény egy jelentős részét elveszi. És ha nincsen lehetőségünk olyan helyekre menni, ahol a szennyezés mértéke minimális, akkor segítséget kaphatunk a hazai csillagvizsgálóktól, szakköröktől és amatőr csillagászoktól is, mivel idén második alkalommal rendezik meg az Egy hét a csillagok alatt elnevezésű rendezvényt.

Augusztus 7-15-ig a rendezvény keretein belül már most 30 helyszínen várják az érdeklődőket, akiknek igyekeznek a lehető legjobban és leglátványosabban bemutatni, milyen csodálatos dolgokkal is foglalkozik a csillagászat, és persze hullócsillagok figyelésében is segítenek nekünk.

kép: csillagvizsgalo.blog.hu

Így talán azoknak is lehetősége lesz egy kicsit jobban elmerülni ezekben az égi jelenségekben, akik a nagyvárosokban lévő lakásuk erkélyéről esélytelenné válnak a hullócsillagok megfigyelésére. És persze azoknak is sokat adhat a rendezvény, akik egy kicsit jobbanszeretnékmegismerni ezeknek a jelenségeknek a tudományos hátterét.

kép: couriermail.com.au

lead kép: Bill Ingalls — NASA