Június 18. Kedd, Arnold, Levente

Nem csak meleg rekordok dőltek hazánkban a napokban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az utóbbi időszakban a kánikulában több rekord is megdőlt. Sikeresen regisztráltak hivatalosan 40°C-os hőséget Fülöpházánál, mely egész június hónapot tekintve rekorder lett. Ennél magasabb értékeket is mutattak a hőmérők szerte az országban, vagyis fázni biztosan nem kellett.

kép: egyptindependent.com

A hősziget hatással együtt a városokban nagyon nehéz helyzetbe kerültek a kutyatulajdonosok is. Kedvenceiket ugyanis le kell vinni sétálni, hogy mozoghassanak és könnyíthessenek magukon, de ez nem egyszerű olyankor, amikor az aszfalt 70°C fölé is melegedhet.

kép: Getty

Aztán érkezett a hidegfront, és sok helyen ez kellemes lehűlést okozott csak, máshol azonban durva viharokkal köszöntött be az enyhülés. Mindezekkel együtt azonban még a front érkezése előtt Szegeden megdőlt a legmagasabb minimum érték rekordja június 25-én. Ekkor hajnalra is csak 25,7°C-ig csökkent a hőmérséklet, így megfosztva a tróntól Budapest Lágymányos állomását, ahol 23,9°C volt még 2016-ban.

kép: Buena Vista Images - Getty Images

A front jött, és hozott magával még egy rekordot, ebben az esetben a szélerősségét, igaz, “csak az erre a napra vonatkozó legerősebb szél rekordját sikerült elorozni. Ez még így sem semmi, hiszen 2016-ban Szécsénynél mértek 101,9 km/h-ás szelet, mostantól azonban a rekorder Balatonmáriafürdő, ahol 112,7 km/h-ás lökéseket is sikerült regisztrálni.

kép: iStockphoto

lead kép: pixabay