Május 25. Szombat, Orbán

Nálunk enyhülést, Európa déli részein a kánikula durvulását hozza az augusztus

null

A napokban nálunk is jelen lévő kánikula természetesen nem korlátozódik az országra, Európa nagy részén is hasonló a helyzet. Azonban míg nálunk a hét vége, vagyis augusztus eleje és a július vége enyhülést hoz majd, Dél és Nyugat-Európa esetében ez nem így alakul.

Már most is 40°C körüli maximumokkal lehet számolni a Földközi tenger partjaihoz közel eső országokban, de ez még fokozódni is fog. A tengerek nagyon melegek, mely kedvez a párolgásnak, ennek ellenére ez a mostani kánikula bizony igen száraznak is ígérkezik.

A szakemberek szerint az idei nyár legrosszabb hőhulláma zajlik éppen, mely a csúcson az említett területeken akár 45°C, vagy a feletti maximumokat is produkálhat. Mindezt összevetve azzal a ténnyel, hogy elképesztő szárazság uralkodik jó néhány területen a Földközi-tenger régiójában, a tűzesetek felszaporodásával is számolni kell.

A dolog pikantériája, hogy egyazon országon belül okoz gondot a szárazság és a heves esőzések is, ahogyan az például Olaszországnál megfigyelhető. De hasonlóan elkeserítő helyzet alakul ki számos más régióban is.

A tüzek fellobbanása ellen nem igazán tudnak tenni a szakemberek. Hiábakezdenénekugyanis nagy léptékű öntözésbe az erdőségekben és a bozótosokban, a szárazság miatt a növényzet nedvességtartalma is igen alacsony, amin nem segít egy vagy akár két öntözés sem. Ez azt jelenti, hogy sokkal könnyebben kapnak lángra a növények, és mindez az emberi hanyagsággal összekeverve nagyon sötét lehetőségeket vetít elénk.

képek : severe-weather.eu

lead kép: shutterstock