Május 19. Vasárnap, Ivó, Milán

Megint jön "némi" por a Szaharából

Itthon
2021. július 15. 08:00
null

Az utóbbi napok esőzéseiben az embereknek eszükbe sem jutott autót mosni. Már persze ahol esett egyáltalán, hiszen az országban több olyan régió is volt, ahol színét sem látták esőnek, és olyan is akadt, ahol csak a port verte el néhány csepp.

kép: Copernicus

Persze máshol olyan zuhé volt, hogy csónakázni lehetett az utakon, de legalább az autókat lemosta az eső - ha nem a jég érte el őket. Azonban az eső sem szedi le a sarat, mely az autókon áll, és amit eddig sem volt érdemes lemosatni, hiszen az aszályban nagyjából 10 perc alatt újra csupa por lett az autó.

kép: devonlive.com

Nos, ha úgy érzi, eljött az idő az autómosásra, vagy éppen az ablakok letisztítására, akkor el kell keserítsük. Jelentős szaharai porfelhő éri el hazánkat ma, illetve már részben tegnap is. Hogy ez mit jelent? Saras esőt...

Legalábbis Spanyolországba még olyan koncentrációban érkezett a szaharai por, hogy nem pusztán érdekes fényjelenségeket hagyott hátra, hanem olyan esőt, ami után koszosabbak lett az autók és az üvegek, mint előtte.

kép: NASA

A Szaharából érkező por furcsa módon nagyon is fontos szerepet játszik az ökoszisztémák fennmaradásában, vagyis tekinthetünk rá úgy is, mint szükséges rossz, bár a koszoláson kívül egyáltalán nem ártalmas. Mindenesetre némi poros esőre számíthatunk az érkező záporok és zivatarok sora közt.

kép: NASA

lead kép: public.wmo.int

esősárzivatarSaharaporkosz