Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Lőttek a magyar őszibarack 80%-nak...

null

A tél erős szorítása után nagyon vártuk a megváltó tavaszt, a virágokat, a meleget, a pulóveres időt. Ehhez képest az elmúlt évek leghidegebb tavasza érkezett, hóval, faggyal és rossz érzésekkel. Ezzel azonban mostanra már nem kell foglalkozni, hiszen itt a nyár, a kánikula a fürdőzések ideje.

kép: gardenia.net

A hatalmas melegben idehaza az egyik leginkább keresett csemege az őszibarack, amiről idén sajnos vagy lemondunk, vagy erősen a pénztárcánkba kell nyúlni, illetve megelégednünk a hazai helyett az import barackokkal.

Hazánk őszibarack termelése kifejezetten jó, de csak akkor, ha a megfelelő fajtákat a megfelelő helyen és technológiával termesztünk. Ebbe pedig az utóbbi időben egyre erősebben beleszól a klímaváltozás, amire most már a gazdák is kénytelenek lesznek reagálni, és ellenállóbb barackokkal próbálkozni.

kép: myoleo-mac.com

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara bejelentése alapján ugyanis idén a tavaszi fagyok kivételes károkat okoztak a barackosokban. Akinek van otthon kis barackfája maga is tapasztalhatta, hogy a virágok elfagytak, a fák is sérültek a hidegben. A baracktermés nagyja pedig odalett.

kép: aces.edu

Ez számszerűsítve nagyjából 80%-ot jelent, ami brutálisan magas adat. A fagyok persze nem csak a baracktermésre nyomták rábélyegüket, hanem sok más gyümölcs is jelentősen megdrágulhat a fagyok hatására. Ez a trend pedig nem csak itthon, hanem egész Európában jellemző volt, emlékezzünk csak vissza, hogy igyekeztek a francia gazdák védeni a szőlőiket, igencsak kis sikerrel, hiszen a termés bőven több, mint fele odalett a tavaszi fagyokban.

kép: kimitecagro.com

lead kép: exploregeorgia.org