Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Komoly viharok dúlták fel az országot, mégis volt, ahol egyetlen csepp sem esett

null

Az utóbbi időben nagyon sok cikk foglalkozott azzal a ténnyel, hogy súlyos aszály sújtja hazánkat is. Éppen ezért sokan nagyon is örültek a hétvégi nagy esőzéseknek, bár tény, hogy azért az időjárás kissé túllőtt a célon.

kép: Loic Venance - AFP

Tette ezt olyan mértékben, hogy volt település, ahol a havi átlagot meghaladó mennyiségben is hullott a csapadék. A rekorder a július 10-11-i viharok esőmennyiségének szempontjából Győr lett. Itt ugyanis 80 mm-nyi csapadékot sikerült regisztrálni, ami bizony a havi átlagot is meghaladja.

kép: mkweather.com

Az ország északnyugati felében a viharok hatására az aszály megszűnt! Ez ugyan nagyon jó hír, bár azért sokat ront az élményen a villámáradások és a jégverések sora, az a tény pedig szintén, hogy a jég néhol mandarin méretűre is összeállt, autókat, tetőket téve tönkre. De legalább esett....

A déli és az alföldi régiók azonban nem voltak ilyen szerencsések, ahogyan Pest megye déli részei sem. Itt ugyanis nem esett akkora mennyiségű eső, hogy az megszüntesse az aszályt, sőt! Nem csak hogy kevesebb volt a csapadék, hanem Baranya megye egyes részein egyetlen csepp eső sem esett a hétvégén.

kép: pixabay

Az aszály pedig komoly gondot jelent, mert bár a vízkorlátozással sújtott területek kaptak esőt, vagyis az intézkedéseket valószínűleg megszüntetik, a gazdaságra továbbra sem lesz jó hatással az, hogy nagyon fontos termőterületek továbbra sem jutnak kellő mennyiségben csapadékhoz - hiszen az öntözés és az eső messze nem ugyan azt a hatást hozzák.

kép: dailynewshungary.com

lead kép: MTI/Balogh Zoltán