Február 23. Péntek, Alfréd

Kánikulára hidegfront - villám, eső és jég is jöhet

Itthon
2021. július 08. 08:00
null

A berobbanó kánikula ugyan a csütörtöki napon lesz a legrosszabb, de nem sokáig kell vele küszködni. Az országos tisztifőorvos által kiadott riasztás is az ország legtöbb területén péntekre már valószínűleg nem lesz érvényes.

kép: 500px.com

A kánikula ugyanis – ahogyan az lenni szokott – hidegfronttal ér véget, mely nem csak erős lehűlést hoz magával. Megijedni persze nem kell, az erős lehűlés - legyen szó akár 10-02°C-ról is - még mindig nem jelenti azt, hogy ne lenne nyárias időjárás. Legfeljebb nem 40°C-ot mutat majd a hőmérő, csak 28°C-ot.

kép: npr.org

A hirtelen lehűlés persze megviseli az emberi szervezetet, a fejfájás pedig csak az enyhébb tünetek közül való. Sajnos az ilyen hőmérsékleti ingadozás a vérnyomásra sincsen jó hatással, ezen keresztül pedig komoly veszélyeket rejthet az idős és a beteg emberek számára.

Az egészségügyi kockázatok mellett a hirtelen váltás bizony életre hívhatja a nyári mumust, a jégesőt is, mely nagy valószínűséggel szupercellák kíséretében érkezik majd pénteken a középső és a nyugati országrészbe, megkeserítve ezzel az egész hétvégét. Mindeközben a keleti régiókban a kánikula akár egészen a hét végéig is megmaradhat, vagyis a strand is csak az itt lakóknak szól majd.

kép: Mike Mezeul II

A jég mellett a villámokkal és heves zivatarokkal is számolni kell majd, hiszen ezek rendszerint a szupercellák velejárói. Ugyanezen képződmények hozzák létre a tornádókat is, ahogyan azt az utóbbi kánikula után láthattuk Csehország területén.

kép: Mike Olbinski

lead kép: tornadotitans.com

kánikulamelegegészséghidegfrontember