Április 16. Kedd, Csongor

Jön a hőség hazánkba is, és sajnos a jégesők kialakulásának kockázata is jelentősen emelkedik

Itthon
2021. július 07. 08:00
null

Egy kifejezetten hűvös tavasz után az emberek sóvárogva várták a nyarat, ami meg is érkezett, méghozzá erőteljesen. Berobbant a kánikula, és a néhol 40°C-os forróságban egyre vonzóbbnak rémlett számunkra is a tavaszi borongós, hűvös időjárás. A kánikula tombolása azonban egyszer véget ér...

kép: insurancejournal.com

Ennek ugyan nem lett túl jó vége, hiszen egy elképesztő erejű tornádót szült Csehországban, de a hűvösebb idő megérkezett, mi pedig egy kissé fellélegezhettünk. A kellemes, visszafogottabb nyári melegben azonban nem sokáig sütkérezhetünk.

kép: taiwannews.com.tw

Szerdán már hazánkban is tombol a kánikula, mely újra elhozza a 40°C-os maximumokat, sőt, a szakemberek szerint még e-fölé is emelkedhet a hőmérő higanyszála. Talán csak annak tudunk kicsit örülni, hogy nem a hét elején érkezik a meleg, hanem a hét végére, így legalább a hazai tavakat és folyókat látogatni lehet.

A meleg a Balkánt is érinti, sőt, egész Közép-Délkelet Európa számára forróságot hoz, miközben a nyugati régiókban a hőmérséklet jóvalvisszafogottabbanalakul. A hőség mellett azonban számolni kell egy másik, lapuló mumussal is.

kép: Getty

Nem szabad megfeledkezni róla, hogy az ilyen hőhullámok nem csak a szárazföldekre vannak hatással, hanem a tengereket is jelentősen felmelegítik. A meleg víz pedig sokkal jobban párolog, ez a nedvesség pedig instabillá teszi az időjárási rendszereket, így forrásai lehetnek a pusztító jégesőknek is.

kép: Getty

lead kép: dw.com

hőségkánikulameleghőhullámnyárEurópa