Június 25. Kedd, Bocsárd

Hét végére felfrissül az idő, de jönnek a viharok is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Nyár van, és ilyenkor örülni kell a melegnek, hiszen a tavakban lehet hűsölni, sőt, most még külföldre is utazhatunk, hiszen a vírushelyzet lehetővé teszi. A meleg azonban egy bizonyos ponton túl sok lehet, még nyáron is, hiszen azért a 35-38°C már nem az a kategória, amit mosolyogva visel a többség.

kép: climatechange.ucdavis.edu

Főleg nem akkor, amikor a városban baktat, vagy a tömegközlekedési eszközökön zötyög, akár rövidebb, akár hosszabb távon. A forróság ingerlékenyebbé is tesz minket, az egészségünknek sem ez a legkedvezőbb, és a hangulatunkra is erősen rá tudja nyomni a bélyegét, mivel sokszor szembesülünk trópusi éjszakákkal is, amikor a hőmérő higanyszála nem megy 20°C alá, így a pihentető alvás is sokszor várat magára.

kép: CHUCHART DUANGDAW GETTY IMAGES

Mindezek tükrében egy kis felfrissülést hoz majd az augusztus, pontosabban az első napokban érkező, hullámzó hidegfront, mely a hétvégén már hatással lesz a hazai viszonyokra.

Kezdetben még “csak” a hőmérsékletre, és ott is elsőre az északi és nyugati tájakon fogja vissza a hőséget, miközben az Alföld továbbra is 35°C feletti maximumokat produkál majd. Vasárnapra már ide is megérkezik a hidegebb levegő, miközben az országban mindenhol lehet számítani a záporok és zivatarok kialakulására, a körülmények pedig ideálisak lesznek a szupercellák számára is.

kép: SABC

Hétfőre a hidegfront át is vonul felettünk, de nyomában egyelőre a kánikula még nem tér vissza, a nyár azonban nem szakad meg, továbbra is kellemes időre lehet számítani.

kép: dailymail.co.uk

lead kép: Natural Photography - Szigeti István