Június 24. Hétfő, Iván

Hajnali felhőszakadás hozott áradásokat a fővárosban tegnap

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az esőből sok helyen már nagyon kezd elege lenni az embereknek. Nem is kifejezetten a lehulló csapadékkal van a baj, hanem azzal, hogy igen nagy mennyiségben érkezik, és meg is marad az utakon, kertekben, aluljárókban.

kép: Betty Varga

Míg egyes területeken még most is az aszály az úr, a fővárosban heves esőzésekre ébredhettek július 19-én kora reggel az emberek. Ez különösen “kellemes” meglepetés abban az esetben, ha az ember igyekszik időben elindulni a munkába, és az autója a küszöbig merül a vízbe.

kép: Dániel Bádzsettó Bazsa

Persze ilyenkor ott a tömegközlekedés lehetősége, de a bokáig érő vízben nemigen járnak a villamosok sem, és a metró aluljáróiba vízesés-szerűen ömlik be a hömpölygő víz. Sok helyen a kertekben isideiglenesúszómedencék jöttek létre, mivel az alacsonyabb részeken nagy mennyiségben áll az égi áldás.

Értelemszerűen nem is lehet csodálkozni az áradáson, hiszen Budapest egyes területein akár 80 mm csapadék is érkezett, Nagytétényben pedig az eső mennyisége elérte a 100 mm-t. Ez pedig normál esetben két teljes hónapnyi csapadék, így az áradás borítékolható volt.

kép: Huszka Vivi

Vigasznak ez azonban nagyon sovány, hiszen a károk attól még megvannak. A növények kifordulnak a földből, az autók alváza roncsolódik, a szivattyúzás, helyreállítás a városok pénzét apasztja. Védekezni azonban nem igazán tudunk ellene, hiszen nem ekkora mennyiségekre vagyunk felkészülve. Igaz, mostantól kénytelenek leszünk számolni az ilyen, és akár ennél is nagyobb áradásokkal, hiszen a szélsőséges időjárási jelenségek tartogatnak még meglepetéseket bőven...

kép: Gyulainé Szatmári Eszter

lead kép: Budapest, Hungary facebook