Május 26. Vasárnap, Evelin

Ha a vízimadarakat eteti azzal a patkányoknak kedvez

null

Sajnos egyre többször találkozhatunk azzal a képpel, hogy azok a vízimadarak, amik néhány évvel ezelőtt még biztosan elindultak volna a hosszú vándorútjukra, mostanra tömegesen maradnak itthon télen is. Ezzel pedig évről-évre nő azoknak az eseteknek a száma, amikor egy-egy madár belefagy a tóba, amin úszkálni szokott...

Maradnak

Nem csak egyszerűen maradnak, hanem egyre nagyobb tömegben teszik ezt, és ennek bizony mi vagyunk az oka. Nem, nem a klímakatasztrófa miatt, vagyis a madarak maradásának oka messze nem az, hogy olyan mértékben melegszik a klímánk, hogy már nincsen szükségük a vándorlásra. A probléma ennél banálisabb.

kép: pixabay

Az emberek alapvetően szeretik a vízimadarakat, a látványukat, nyugodtságukat, hogy kedvükben járjanak élelemmel látják el őket, még nyáron is, amikor pedig bőséggel akad élelem a természetben is.

A kenyér és más gabonafélék azonban nagyon nem tesznek jót a madaraknak, de a vízminőségnek sem. A sok szerves anyag, mely a tavakba kerül elősegíti azok elmocsarasodását, miközben a madarak bélrendszere a folyamatosan bedobált élelemmel nem birkózik meg olyan könnyen. Az etetés következménye, hogy a madarak vagy nem akarnak menni – hiszen kapnak enni, minek vándorolni -, vagy megbetegszenek, és azért nem indulnak útnak.

Ezzel pedig egy ördögi kör jön létre. A madarakat etetik, ezért betegek lesznek, vagy csak nincs késztetésük délre indulni. Az itt maradt madarak pedig biztosan éhesek szegények, így még többet etetik őket. Emiatt sokkal többen is jönnek az olyan tavakhoz, ahol élelemet dobálnak az emberek, amire a válasz, hogy még több kenyér érkezik. Több madár költ itt, több a fióka, még több a kenyérdobálás - és így tovább.

Más is van...

Azon túl, hogy a vízimadarak az úgynevezett angyalszárny-betegséget kapják el, mely legyengíti őket és képtelenné teszi a repülésre, az élelem dobálásának más hátránya is van. Mivel sok kenyérdarabot és más élelemet a madarak már nem fogyasztanak el, jönnek hát a patkányok, akik ezt nagyon szívesen megteszik, akár a fiókákat is elfogyasztják, ha tudják.

kép: Heiko Kiera-Fotolia

Budapest sokáig kivételes helyzetben volt, hiszen azon nagyvárosok igencsak ritka névsorát erősítette, ahol a patkányok egyáltalán nem, vagy csak nagyon kis számban vannak jelen. A vízimadarak etetése miatt azonban ez megváltozott, és ez a trend nagyon rossz jövőt sejtet...

Az MME éppen ezért arra kéri az embereket, hogy vízimadarakat semmilyen körülmények között ne etessenek. Az énekesmadarak másképpen viselkednek, nekik szükségük van a téli (!) etetésre, de a vízimadarak számára ez csak hátránnyal jár, ami sajnos a későbbiekben csak rosszabb lesz. Ha gyönyörködni szeretnénk a madarakban, akkor inkább üljünk le, és csendben várjunk. Előbb vagy utóbb megjelennek a tavakon, és ha nem teszünk hirtelen mozdulatokat, akkor meglepően közel is jönnek az emberekhez.

Lead kép: pixabay