Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Aggteleken egy órán át zuhogott a jég

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A viharrendszer szupercellákat is létrehozott hazánkban, ami várható volt. Azzal is számolni lehetett, hogy nem csak kiadós mennyiségű eső, hanem jég is érkezik, néhol akár nagyobb mennyiségben is. Szerencsére a mérete “csak” borsónyi, maximum cseresznyényi volt, de a pusztításhoz ez is elegendő.

kép: bumm.sk

Aggtelek területére esett nagyobb mennyiségben, ez egészen pontosan egy teljes órán át tartó jégverésben nyilvánult meg. Ez pedig már tetemes mennyiség, lapátolni is lehetett a jeget a porták elől.

kép: Jóna Gábor

A szupercellák érkezése jellemzően heves villámlással is társul, ebből sem volt hiány a hétvégén. Szerencsére a villámok jelentősebb károkat nem okoztak az országban.

A jégeső jelenléte eddig is megszokott volt a nyári viharok során, vagyis ebben nincsen semmi meglepő. A nyári viharok hevessége sem újdonság, ami azonban nem megszokott, az az eső mennyisége, adott esetben a jég mennyisége.

kép: Jóna Gábor

Sajnos az áradásokat a Baradla-barlang sem úszta meg szárazon, hömpölygött a víz a cseppkőbarlang belsejében is. elárasztotta a hangversenytermet, és járhatatlanná tett két túraútvonalat is. a barlang most is látogatható, de az üzemeltető honlapja szerint csak a Jósvafői rövid-túra érhető el.

A klímaváltozás a szélsőségek felé tolja el az időjárási rendszereket. Ennek köszönhető az a jelenség is, hogy míg az ország egyik felében több centi víz áll az utakon, elárasztja a metrókat, pincéket a víz, és komoly károkat okoz, addig más területeken olyan mértékű az aszály, hogy az emberek már az özönvíz-szerű esőzésnek is örülnének. Az áradások mértéke pedig egyre csak nőni fog, amiben közrejátszik a kiszáradt talaj vízmegkötő képessége, a növényzet ritkítása, illetve az urbanizáció mértéke is, hiszen hazánkban mára nagyjából két megyényi terület került lebetonozásra...

kép: Jónáné Putnoky Nagy Mária

lead kép: Jónáné Putnoky Nagy Mária