Július 13. Szombat, Jenő

Vízkorlátozásokat kellett bevezetni itthon is

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A katasztrófák, a klímaváltozás miatti komoly problémák szerencsére valahogy mindig mással történnek. Talán ezért is vagyunk hajlamosak azt gondolni, hogy hazánkat mindez jóval kevésbé érinti, mint másokat. Pedig ez nem is állhatna messzebb az igazságtól.

kép: charterstowers.qld.gov.au

A főváros kritikus szárazsággal küszködik, amin remélhetőleg a közelgő záporok segíteni fognak, legalább némiképp. Persze nem Budapest az egyetlen nagyváros, mely szép lassan kifogy a vízből, vízkorlátozások már jó ideje előfordulnak a Dél-afrikai Fokvárosban is. Szerencsére a főváros még nincsen ilyen rossz helyzetben, a vízkorlátozásokra egyelőre nem lesz szükség.

kép: hainesalaska.gov

Nincsenek ilyen jó helyzetben azonban a fővárosi agglomeráció települései, főleg a pilisi régió. Gödöllő, Budakalász és 8 másik pilis környéki település is kénytelen volt hivatalosan is vízkorlátozásokat bevezetni. A DMRVZrtmint vízszolgáltató teljes kapacitáson üzemelteti a víztermelő kutakat, de a víz szintje így is aggodalomra ad okot.

kép: oudtshoorncourant.com

Ennek megfelelően az említett településekelső fokúvízkorlátozásokat vezettek be a kánikula alatt, visszavonásig. Ennek értelmében el lehet felejteni az öntözést. Egy kannát ugyan még a kezünkbe vehetünk, de a slagos locsolás, vagy az öntözőrendszerek beindítása is tiltott, ahogyan nem lehet a medencéket sem feltölteni.

Az ivóvíz olyan érték, amit nem vagyunk képesek kellően megbecsülni. Egy átlagos magyar ember naponta mintegy 100 liter tiszta ivóvizet használ el, és ennek zöme egyáltalán nem igényelné az ivóvíz minőséget. A toalett öblítése, az öntözés vagy éppen a mosás ugyanis mind megoldható lenne ivóvíz nélkül is, és erre valószínűleg egyre többen jönnek majd rá, és alkalmazkodnak is a lehetőségeikhez mérten.

kép: dailytelegraph.com.au

Hogy meddig tartanak a vízkorlátozások, azt egyelőre nem lehet tudni, de remélhetőleg a közelgő záporok és zivatarok elegendő vizet szállítanak majd a területre, és nem járunk úgy, mint sok más európai ország, ahol a kánikula után érkező enyhet adó eső áradásokba torkollott.

kép: pqbnews.com

lead kép: couriermail.com.au