Június 13. Csütörtök, Anett

Százhúsz éve nem volt ilyen meleg júniusban, az új napi melegrekord 40 fok!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Országos és fővárosi melegrekordok is megdőltek tegnap; ehhez fogható hőség négy éve nem volt, sőt az Országos Meteorológiai Szolgálat méréseinek kezdete, 1901 óta nem volt ilyen magas hőmérséklet júniusban, mint csütörtökön.

2021. június 24-én országos átlagban 37 fok körülire melegedett fel a levegő, vagyis az ilyenkor szokásosnál körülbelül 10 fokkal volt melegebb. A fővárosban csaknem 3 fokkal megdőlt a napi melegrekord. Mostanáig Budapesten 2002-ben volt a legmelegebb június 24., akkor 35,2 fokot mértek Újpesten. Most, szintén Újpesten 38,1 fokot mértek, így ez az új fővárosi rekord.

Az országos csúcs ezen a napon 38,4 fok volt, amelyet 2002-ben Békéscsabán rögzítettek. Most a Bács-Kiskun megyei Fülöpházán 40 fokig emelkedett a hőmérséklet. Ezzel a júniusban mért legmagasabb hőmérséklet rekordja is megdőlt, amely mostanáig az 1935-ben Szerepen (Hajdú-Bihar megyében) regisztrált 39,9 fok volt. Az Afrika felől érkező forró levegő hatására 28,9 Celsius-fokosra melegedett csütörtökre a Balaton vize is.

Már érkezik az enyhülést adó hidegfront, de ez csak átmeneti lesz: jövő héten visszatér a forróság!

(forrás: mti, met.hu, pixabay)