Május 2. Csütörtök, Zsigmond

Porördög alakult ki Abasár mellett

Itthon
2021. június 30. 08:00
null

Hazánkban a tornádók igen ritkák, és ha meg is jelennek, jellemzően nem erősödnek meg nagyon - bár ez alól is vannak kivételek. Hogy akkor miképpen lehetséges az, hogy mégis viszonylag sokszor láthatunk kavargó légtömegeket, amikről egyértelműen ki lehet mondani, hogy forgószelek?

kép: Laurence Parent

Tornádó ugyan nem igazán van, de porördög, vagy még misztikusabb néven boszorkánytölcsér azonban gyakori jelenség hazánkban is, a nyári hónapok alatt. Most is egy ilyen tölcsért sikerült megfigyelni, mely Abasár mellett alakult ki. Ami miattérdemesvele foglalkozni, az az, hogy ez a jelenség most több 100 méter magasra is felnyúlt, és percekig volt jelen.

kép: link.springer.com

A porördögök nem tornádók, és még csak nem is lesznek azzá sohasem. Alapvetően hasonlóak, hiszen mindkettő függőlegesen áramló és forgó mozgást végző légtömeg. Azonban a tornádók “rossz” időben, jellemzően szupercellák kíséretében alakulnak ki, és a felhőkből ereszkednek alá. A porördögök ellenben a nyári, szép, csendes és napos időszülöttei, és a talajtól nyújtóznak az égbe.

A létrejöttük a felszín felmelegedése miatt van, mely jellemzően homokos talaj felett jön létre. Mikor a feláramló könnyebb meleg levegő belekap a homokba, porba vagy levelekbe, akkor láthatóvá válik maga a forgó tölcsér is.

kép: Rita Nogherotto

A porördögök nagy többségükben veszélytelen képződmények, inkább ijesztőek. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne okozhatnának gondokat, hiszen a forgási sebesség elérheti a 200 km/h-át is, és a haladási sebességük is lehet akár 100 km/h. Ez azonban ritka, és hazánkra egyáltalán nem jellemző. A porördögök maximum néhány tereptárgyat mozgatnak meg, de olyan rombolást nem okoznak, mint például a cseheknél kialakult tornádó.

lead kép: NASA - Wikipedia

MagyarországAbasáritthonporördögtölcsérszél