Május 20. Hétfő, Bernát, Felícia

Nálunk sem volt eseménytelen a viharrendszer átvonulása

Itthon
2021. június 29. 08:00
null

A kis enyhülést hozó front lassan elvonul hazánk felől, és visszatér hozzánk a kánikula, a 40°C körüli maximumokkal. Bár nagyon tartottunk az érkező fronttól - amire meg is volt minden okunk, látva a környező országokban bekövetkezett pusztító hatásokat -, volt olyan területe az országnak, és nem is egy, mely meg sem érezte a hidegebb légtömeg érkezését.

kép: Kaposvár HTP

Magyarország északi régiója szinte semmit nem érzékelt a viharzónákból, melyek a középső és a déli részeken azért bőven okoztak gondokat. A főváros és az agglomeráció illetve sok északi nagyváros még csak esőt sem látott, pusztán annyit érzékeltek ebből, hogy éjszaka jobban aludtak, mivel kellemesen lehűlt az idő.

kép: Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nem voltak ilyen szerencsések azonban például Baranyában, ahol tetőket zúzott be a jég. Az ország több településéről is jelentettek jégverést, és volt olyan hely is, ahol 5 cm-es darabokkal is találkozhattak az emberek. A jégverés nyomán a kár jelentős.

kép: duol

Szupercellák sora támadta az országot, és heves zivatarokkal, villámlással és ahogyan említettük, sok helyen jéggel “kedveskedtek” a lakosoknak. Látványos felvételek születtek a Balatonnál is, de sok nagyváros felett is lenyűgöző és erősen ijesztő szupercellák haladtak keresztül.

kép: duol

A legnagyobb félelme az embereknek az volt, hogy idehaza is kialakul tornádó, és hasonlóan kiugró rombolást visz véghez, mint Csehországban, a szlovák határ közelében, hiszen nem volt az azért olyan messze. Kalocsánál ki is alakult egy tornádó, és több helyen figyeltek meg látványos tubákat is, de szerencsére senki sem sérült meg, sem komolyabb problémák nem történtek a nyomukban.

kép: kaposvarmost.hu

lead kép: Budapest Mentőszervezet Légi felderítési Egység

viharesőkárhidegemberszél