Június 25. Kedd, Bocsárd

Kivételesen meleg a Balaton, de más vizeink sem éppen fagyosak

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Egy nagyjából átlagos kép az itthoni tavak világából nyáron: a fiúk, fiatalabb férfiak úgy rohannak be a vízbe, hogy már a térdig érő részénél fejest ugranak, még akkor is, ha a víz finoman szólva is hideg. A hölgyek ezzel szemben csak szépen, lassan, komótosan mennek a vízbe, meg-megállnak, hogy szokják a hőfokot, ne legyenek libabőrösek. A végén pedig vagy bemennek, vagy meggondolják magukat, mert a víz még hideg.

kép: dailynewshungary.com

Most ezzel ilyen formán nem lesz gondunk, hiszen a kánikula megtette a hatását. Bár a tavasz nem kedveskedett nekünk sok meleggel, így a nyári hónapok legelején csak az igazán bátrak merészkedtek be a tavainkba, mostanra ez a trend megfordult, és lassan ott tartunk, hogy nem is adnak igazi enyhülést a vízben töltött percek.

kép: abouthungary.net

A Balaton vize ugyanis kis híján 29°C-os, ami kifejezetten ritka júniusban, és már olyan meleg, hogy abba a fázósabbak is könnyedén ugranak fejest. Ha azonban még ez sem lenne elég, akkor irány a Velencei-tó, Agárdnál ugyanis 29,1°C-ig melegedett már a víz.

kép: lakevelence.eu

Ha ennél azért kissé hűvösebb vizet szeretne az igazi felfrissüléshez, akkor a Fertő-tó ideálisabb, itt ugyanis “csak” 26°C-os a víz. Nagyjából ilyen hőmérsékletekkel találkozhatunk akkor is, ha a tavak helyett a folyókat keressük fel. Persze itt is akadnak kivételek, hiszen a Duna Révkomáromnál még nem éri el a 22°C-ot sem, ellenben Mohácsnál már már 24,5°C-os.

kép: arrivalguides.com

A Hármas-körösben már a halak sem érezhetik olyan komfortosan magukat, hiszen a víz hőfoka csupán egyetlen tizeddel marad el a 28°C-tól, és hol van még a nyár vége?

lead kép: swedishnomad.com