Május 21. Kedd, Konstantin

Hőhullám tombol, sokkal jobban kell figyelni magunkra is!

Itthon
2021. június 22. 08:00
null

Hétvégén sem fáztunk, de a kánikulának még koránt sincsen vége. Hazánkban a hőhullám ritka, piros figyelmeztetésig is feltornázta a skálát.

kép: aa.com.tr

A hét közepére a hőmérő higanyszála akár 38°C fölé is kúszhat, ami már komoly egészségügyi kockázatot is jelent. Ilyen hőségben az ember hőgutát vagy hősokkot is könnyedén kaphat, vagyis, ha lehetőségünk van rá, akkor a legmelegebb órákban inkább tartózkodjuk árnyékban, hűvösben.

kép: MTI-Mohai Balázs

Ha erre nincsen lehetőség, akkor is érdemes védeni magunkat a nap sugaraitól. Egyrészt a leégés ellen védekezzünk napkrémmel, másrészt mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a fejünk védve legyen. A hőguta következményei között az erős fejfájás, eszméletvesztés is szerepelhet. Ha ilyesmit észlelünk környezetünkben mindenképpen értesítsük a mentőket.

Az ország több pontján osztanak most ásványvizet a hőhullámra tekintettel, és ne legyünk restek elfogadni. A folyadékpótlás kulcskérdés, ha lehet, mindig legyen nálunk némi víz, hiszen arosszullétsokkal gyorsabban múlik, és sajnos a nagy melegben a kiszáradás esélye is megnő.

kép: hungarytoday.hu

Ilyen melegben azt tanácsolják, kerüljük az üdítőket és a kávét, teát, koffein tartalmú italokat. Az első tilalom betartása nem nehéz, a koffein elhagyása azonban nagyon is. Ez az anyag vízhajtó, éppen ebben rejlik veszélye a nagy melegben. Ha semmiképp nem szeretne lemondani a napi koffeinadagról, akkor lehetőleg egy nagy pohár vizet is fogyasszon a kávé vagy tea után, ezzel némileg ellensúlyozni lehet a vízveszteséget. Arra is ügyeljünk, hogy napi legalább 2-3 liter vizet fogyasszunk a kiszáradás ellen! A hőség ugyanis még egy darabig biztosan jelen lesz.

kép: MTI-Máthé Zoltán

lead kép: euronews.com

klímakánikulameleghőhullámegészségnyár