Május 26. Vasárnap, Evelin

Enyhülést hoz a július, de gonoszkodni is fog velünk

null

Nyakunkon a július, a nyár javában tombol, a kánikula kis - valóban egészen kicsi - szünet után máris visszatért. Azonban most úgy tűnik, a nyár is kegyesebb lesz hozzánk valamivel, és mérsékli a perzselő forróságot.

kép: PASCAL POCHARD-CASABIANCA - AFP

Július hónappal ugyanis egy hidegfront is érkezik hazánk fölé. Persze azért nem kell attól tartani, hogy most aztán elő lehet szedni a pulóvereket, inkább csak arról van szó, hogy jó eséllyel nem fogunk fuldokolni a melegben.

kép: Paul Lampard-stock.adobe.com

Július első napjaiban a maximum hőmérsékletek közel 10°C-kal is mérséklődnek, azaz 30°C körül alakulnak, ami még mindig tökéletes nyári idő, még egy délutáni strandolás is tökéletesen belefér, de már nem feltétlenül vadásszuk az árnyékot azért, hogy ne perzseljen fel minket a nap. De persze semmi sem csakfekete,vagy csak fehér, a hidegfront nem csak kedveskedni fog.

Szelet és jelentősebb mennyiségben csapadékot is hoz majd hazánk egyes részeire. Az első az, ami kellemetlen, az utóbbira azonban szinte mindenhol úgy várnak, mint csak ritkán. Sajnos azonban még így is számolni kell azzal, hogy akkora mennyiségű eső nem érkezik, mely jelentősen csökkentené az aszályt, de talán az esővízgyűjtőket feltölti, és azoknak a területeknek hozhat egy kis enyhülést, ahol most is életben vannak a vízkorlátozások.

kép: Severe Weather Europe

Ahogyan az lenni szokott, a hatalmas melegeket követő esőzések sokszor jeget is hoznak magukkal. Sajnos ez most sem lesz másképpen, 2-5cm-es jégdarabokkal romboló jégverésre is lehet számítani a zivatarok kísérőjeként.

kép: Severe Weather Europe

lead kép: Severe Weather Europe