Május 24. Péntek, Eliza, Eszter

Az éghajlat-szakértők szerint sem normális az ilyen korai hőhullám

null

A hőhullámokhoz lassan kezdünk hozzászokni. Nem is azzal van a baj, hogy ezek a jelenségek részei az életünknek, hiszen ez nem újdonság. A probléma azzal van, mikor érkeznek, és milyen intenzívek, ez ugyanis az utóbbi időkben már nem a normális mederben zajlik.

Ugyan már, volt már ilyen...

Amikor egy-egy hőhullámot él át az emberiség, és erről hírt is adnak, akkor a kommentelők közt nagyon sokan jegyzik meg, hogy nem kell ennyire meglepődni ezeken az eseményeken, hiszen nem most először fordulnak elő. És bizony igazuk is van, hiszen a most zajló hőhullámban, mely az USA nyugati államait érinti rekord közeli melegek vannak. Vagyis még csak nem is most van a legmelegebb, bár sok helyen dőltek meg rekordok, akkor is igaz, hogy volt már erre példa.

kép: Thibaud Moritz-IP3 - Getty Images

A hőhullámok kialakulása az időjárás alakulásának természetes velejárói. Sajnos a klímakatasztrófa kapcsán ezeknek a jelenségeknek az intenzitása és a hossza is megnőtt, de még ez sem jelentene akkora nagy kiugrást, amivel komolyabban kellene foglalkozni. Azonban az tény, hogy bár az USA területén is voltak akár még a mostaninál melegebbek is, azok pár hónappal később következtek be.

Szélsőségek

A hőhullámok egyértelműen a szélsőségeket képviselik. Ez nem is lehetne másképpen, hiszen a Földön mért legmagasabb normál - azaz nem egy vulkán belsejében, vagy egy hőforrás közvetlen közelsége mellett regisztrált adat - hőmérséklet 130°F, azaz 54.4°C. Ezt az adatot a Death Valley-ben sikerült regisztrálni, és most azzal szembesülünk, hogy még csak a nyár elején járunk, de Las Vegasban 113°F (45°C), Phoenix-ben 118°F (47,7°C), míg a kaliforniai Palm Springs-ben 123°F-et mértek (50,5°C), ami már nincsen olyan messze a valaha regisztrált legmagasabb értéktől.

kép: iStock.com

De persze ennyire nem kell messzire menni. Magyarországon is sorra dőltek meg a rekordok, sőt, a valaha mért legmelegebb júniusi nap rekordja is 2021-revándorolt, hiszen Fülöpházán kereken 40°C-ot mutatott a hőmérő. És bizony ilyen mértékű forróságot 1901-es fennállása óta nem regisztrált júniusban az OMSZ!

De hogy egyértelműek lehessünk: az éghajlat-szakértők egyetértenek abban, hogy az a típusú hőhullám, mely ilyen hosszan, ilyen magas értékeket produkálva és az évben ilyen korán jelentkezik, már nem tekinthető normálisnak. Ez bizony a klímakatasztrófa egyik következménye. És elnézve a klímacélok teljesülését, vagy inkább nem teljesülését nagyon úgy tűnik, hogy kénytelenek leszünk hozzászokni az érzéshez, hogy a teraszon, árnyékban ücsörögve is hőgutát kapunk a melegben...

lead kép: portacoolevaporativecoolers.eu