Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Gigászi mennyiségű műanyaghulladékot termel a mezőgazdaság - most egy része végre nem a kukában landol

Itthon
2021. április 06. 08:00
null

Onnan is műanyagok ömlenek ránk, ahonnan ezt nem is várnánk. Ez az anyag annyira az életünk részévé vált, hogy lassan nem is tudunk olyan részletet említeni, melyben ne lenne jelen. Az élelmiszertermelés biztosan nem ilyen.

Agrárium

Tudjuk, hogy hazánk az élelmiszertermelést szívügyének tekinti, szép múltra is tekintünk vissza ezzel kapcsolatban. A területeink is megvannak ahhoz, hogy igazi agrárhatalom lehessünk, és ezzel bizony a műanyaghulladék is együtt jár. Hogy miért?

Nos, ha a kezünkbe veszünk egy kisebb eszközt, mely a földműveléshez használatos, akkor azt látjuk, hogy az bizony tartalmaz műanyagot. Ha csak a kiskertben keresgélünk, akkor is műanyaggal fedett kesztyűkbe, műanyag markolatos lapátokba botluk, és ez még csak a sor eleje.

kép: rmit.edu.au

A termelés egyik elengedhetetlen eszköze a melegház, hiszen itt akkor is képesek vagyunk élelmiszert termelni, amikor arra a szabadban egyszerűen nem lenne lehetőség. Ez pedig fontos szempont, tekintve, hogy a világon közel 8 milliárd ember igyekszik élelmiszerhez jutni. Afóliasátraktehát nem csak praktikusak, hanem megkerülhetetlenek is. Igaz, helyettesíthetőek lennének üveggel, de homokból sem áll rendelkezésünkre olyan sok, ráadásul így az élelmiszerek ára is jelentősen megugrana – hiszen az üveg sokkal drágább, mint a műanyag (a tartószerkezetről nem is beszélve).

Mi legyen vele?

Hazánkban minden egyes évben 10 ezer tonna (!) műanyaghulladék keletkezik, melynek összetevője kizárólag az elhasználódottfóliasátrakbólkerül ki. Az igazán elszomorító az a tény, hogy ez a gigantikus mennyiség egészen eddig úgy ahogyan volt, ment is a kukába (onnan meg nyilván a folyókba, óceánokba, …)

kép: resource-recycling.com

Most aJager-csoport, mely egy hazai vállalkozás, legalább részbenújrahasznosítjaezt a döbbenetes mennyiségű műanyagot. Arra ugyanis a fóliából öntött műanyag tökéletesen alkalmas, hogy a mezőgazdaságban rendszeresen alkalmazott műanyagok készülhessenek belőle. Így legalább részben megszűnik az a terhelés, melyet a műanyagok szempontjából a mezőgazdaság ró hazánkra.

lead kép: unwto.org

műanyagtermészetújrahasznosításembermezőgazdaságélet