Május 23. Csütörtök, Dezső

Olajkitermelés az Őrségben?

null

Néhány évtizede a tudósok riogatnak minket a klímaváltozás mumusával. Néhány éve már el is hisszük nekik a rémhíreket, hiszen többet már kénytelenek voltunk megtapasztalni. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szénhidrogének használata juttatott minket a csúcsra, és azzal is, hogy a klímánk megváltozása éppen ennek a folyamatnak a vége, mely könnyen az ismert civilizáció végét is jelentheti. Ennek ellenére az olaj most is prioritás...

Fúrjunk?

A kérdés nagyon jó! Mindannyian tiltakozunk az ellen, hogy tovább rombolják a vállalatok a természetet, hogy olajat, földgázt termeljenek ki, és kampányolunk a tiszta energiákért. De ha nincs áram, vagy nem tudunk fűteni, akkor az elképzelések gyorsan megfordulnak. Mi lehet tehát a megoldás? Fúrjunk, vagy sem?

kép: dteurope.com

A DonaldTrumpképviselte kormány egyértelműen a fúrjunk utat kívánta követni, hiszen a volt elnök még magában a klímakatasztrófában sem hitt igazán, dacára annak atöméntelenmennyiségű, bizonyítottan ehhez a jelenséghez köthető természeti katasztrófának, melyet országának kellett és kell átélnie.Bindenkormányzata inkább a ne fúrj elvét követi, legalábbis eddig ezt állítják, de ezt az utókor ítéli majd meg.

Az, hogy Amerika merre megy, jellemzően az egész világ trendjét alakítja. Vagyis akkor most következik a ne fúrjunk elve? Sajnos nem.

Olajat, mindenáron?

Az olaj hazánkban is jelen van, ahogyan a földgáz is, hogy megéri-e a kitermelés az a kitermelt anyag árától függ. Meg persze egyes érdekektől is, hiszen az energetikai függetlenség sok áldozatot megér. De vajon mennyit is?

kép: Antik Vendégház

A tervek szerint ugyanis a MOL az Őrség védett területénkezdenepróbafúrásokba - bár az nem teljesen tiszta, hogy pontosan mit is keresnek, hiszen olajat emlegetnek, de az emberekkel földgázról beszélnek. A lényeg a fúrás, mely energetikai szükségszerűség. Azonban aNatura2000-es terület védelme ezt nem teszi lehetővé, elvileg. Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a szénhidrogének kitermelése elvileg hanyatló ágon van, vagyis a világ legnagyobb elemzői szerint sem érimárel sem az olaj sem a földgáz ára azokat a csúcsokat, ahol néhány éve még voltak.

Az emberek a területen egyértelműen a fúrás ellen vannak, ami érthető is, hiszen a nyugalmuk, illetve az Őrség egyik legfontosabbvonzereje sérülne, ami a turisták elmaradását is okozná. Innen pedig adódik a kérdés: mennyit ér nekünk a hazai olaj?

lead kép: xpatloop.com