Június 19. Szerda, Gyárfás

Nem sóz tovább a Főkert sem

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az idei tél eddig nem igazán mutatta meg fagyfogát, és erre nem sok remény mutatkozik az ünnep előtti, vagy alatti időszakban sem. De ez nem jelenti azt, hogy ne jöhetne még hó és fagy, ami ellen ugye már egy jó ideje nem vehetjük fel a harcot sóval! Mostantól a Főkert sem teszi majd.

Só?

A jeget remekül el lehet tüntetni sóval. Ráadásul a só olcsó, bármelyik boltban elérhető, ha pedig az útszóró változatban szerezzük be, akkor még kevesebbe kerül. Gyorsan hat, és így nem esik senki hasra a járdánkon, ami ugye a mi felelősségünk. Tiszta haszon! Kivéve egy apróságot.

kép: english.cri.cn

A só ugyanis erősen károsítja az út menti növényeket, a fákat, bokrokat és virágágyásokat. A cipőnknek sem tesz igazán jót, és a járda, sőt az út felületét is megmarja, hiszen savas közeget hoz létre. Ennek talán legkevésbé azok a lények örülnek, akik közvetlen kapcsolatba kerülnek a lesózott utakkal és a latyakkal, mint például a kutyák, akiknek a tappancsát erősen kikezdi a sózás.

A só ezen kívül mélyen szennyezi a talajt is, hatással van a növények tápanyag felvételére, és a talajban élő mikroorganizmusokra is. Vagyis a használata ugyan kényelmes és gyors eredményt hoz, de olyan károkat okoz, amiket a hasznosságával össze sem lehet hasonlítani, annyival hatalmasabbak.

Zeolit

Valamiért a Főkert számára eddig nem volt kötelező a só elhagyása, habár éppen az ő feladatok lenne a főváros növényzetének óvása. Mégis, csak idén jelentették be, hogy mostantól egyáltalán nem használnak útszóró sót, helyette kizárólag azeolittartalmúsíkosságmentesítő kap helyet. Jobb később, mint soha.

kép: snappys-outdoor.com

Ezzel a lépéssel nagyon sokat tehetnek a főváros növényzetének egészségesen tartásáért, mely kulcskérdés, tekintve, hogy a zöldterületek egyre zsugorodnak. A síkosságmentesítés ebben a formában messze nem olyan káros, ráadásul a keverék a talaj kálium és magnéziumtartalmát is növeli, ami jó hír. Ugyanakkor jó lenne, ha nem kellene mesterségesen belenyúlni ezekbe a folyamatokba, bár ez egy nagyváros - de még egy kisebb település esetében is inkább csak vágyálom. Mindenesetre a főváros növényei végre fellélegezhetnek, legalább a só szempontjából!

lead kép: whygoodnature.com