Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ha már nem kell a maradék étel ossza meg inkább másokkal

Itthon
2020. december 31. 13:00
null

A bőség és a jólét, a fejlett nyugati civilizációk egy olyan teljesen természetellenes cselekményt hívtak életre, mint a pazarlás. Legyen szó energiáról, alapanyagról vagy ételről, egyik sem elfogadható, és erősen rombolja a környezetet. Az ételek pazarlása pedig egy különösen messze ható folyamat, hiszen a bomlóételmaradékoka szeméttelepeken komoly metántermelőkké válnak.

Túl sok étel

Fura az emberiség, hiszen míg emberek milliói éheznek,addig a világ másik feléntöméntelen mennyiségű élelmiszer kerül egyszerűen a szemetesbe. Hogy miért, mert nem volt hozzá már másnap kedvünk, mert túl sok lett, vagy mert nem ettük meg időben, és megromlott.

kép: Oona Rouhiainen

Idehaza a statisztika alapján éves szinten és fejenként 68 kg élelmiszert dobunk ki, melynek a fele egyértelműen a pazarlás számlájára írható. Ez pedig döbbenetesen nagy mennyiség, ráadásul sok országban még ezt is meghaladja afejenkéntimennyiség. Igyekszünk tudatosan élni, de a sok munkával megkeresett pénzünkből vett élelmiszerről mi magunk szeretnénk eldönteni, hogy kérjük-e még a maradékot, vagy sem.

Nekünk szemét, másnak lehetőség

Ami valakinek nemszeretem maradék, az másnak a napi betevő is lehet. A probléma csak az, hogy aki szívesen venné a megmaradt, egyébként finom és tökéletes állapotú ételt, az nem igazán tud kapcsolatba kerülni azzal, aki megválna tőle. Erre jelenthet megoldást aFoodoverflownevű applikáció, mely három magyar gimnazista ötlete.

kép: fao.org

Az ételeket, amikre már nincsen szükségünk feltölthetjük az appba, legyen szó tartós élelmiszerről, tésztáról, pörköltről, bármiről. A feltöltött ételek közt lehet szűrni távolság, vagy éppen lejárati dátum szerint is, így gazdára találhat az étel, ami nekünk már nem kell. A felajánlókfoodcointkapnak az ételekért, és a tervek szerint ezekért később kuponokat, kedvezményeket lehet majd szerezni a boltokban. Azötletígy mindenkinek ad valami pluszt.

Ugyan nem ez az első ilyen lehetőség, deötletességébenélen jár, már csak az a kérdés, mennyire leszünk képesek hasznát venni. Hiszen sajnos a kényelem sokszor fontosabb, és inkábbzuttyantjuk a kukábaa maradékbolognait, mint felajánlanánk valakinek.

lead kép: mypos.eu

klímapazarlásélelememberéletétel