Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Milyen időjárás várható a hétvégére?

Itthon
2020. augusztus 07. 13:00
null

Nem szeretnénk zsákbamacskát árulni, így már az elején kész tényként közöljük, hogy egyelőre marad a csapadékmentes kánikula.

Európa nagy részét az anticiklonok foglalják el, amik a klasszikus nyári időt testesítik meg, egyes helyeken hőhullámokkal fűszerezve. Azonban a hőhullámok elsősorban Spanyolország területeit érintik. Magyarország az egyik ilyen anticiklon déli peremén helyezkedik el, és a nyomási képződmény óramutató járásával megegyező forgása miatt az észak keleties/keleties szél lesz a meghatározó. Emiatt a meleg a szubtrópusi térségből érkezik, így ha 35-40 °C forróságra nem is készülhetünk, a 30-35 °C országszerte adott lesz.

Az igazi forróság az Ibériai-félszigeten várható, 40-45 °C-os maximumokkal. Az ábra az 1500 méter magasban lévő hőmérsékletet mutatja meg, a lokális hatások kiküszöbölése végett érdemes ebben a magasságban nézni a hőmérsékletet. Augusztus 9. 15:00 UTC. (wxcharts.com)

Szombaton a kevés gomolyfelhő mellett sok napsütésre számíthatunk. Kisebb futózáporra esetleg zivatarra a legnagyobb esély a délnyugati megyékben van, viszont még ennek esélye sem számottevő. A szombati nap folyamán élénk keleti irányi széllökésekkel kell számolni. A maximum hőmérséklet 30-34 °C között alakul.

Vasárnap folytatódik a nyugodt napsütéses idő, kevés gomolyfelhővel. Kis mennyiségű csapadékra ezúttal is érdemes készülni, viszont ezen a napon területileg már az egész Dunántúlra koncentrálódik egy-egy zápor vagy zivatar kialakulása a délutáni, esti órákban. 30-33 °C-os maximum hőmérséklet várható, az élénk széllökések pedig megszűnnek.

Vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is elsőfokú riasztást adott ki a hőségre. A napi középhőmérséklet 25 °C felett valószínű. (met.hu)

Mi várható folytatásban?

A valószínűségi modellek szerint a hőség egyelőre a következő hét hétvégéig kitart, így a nyárkedvelők számára újabb szimpatikus héttel érkezik Magyarország időjárása. Ugyanakkor a mostani hétvégéhez képest a csapadék hajlam is elkezd növekedni a következő héten, így átmeneti felfrissülésekre (lokálisan) is számíthatunk.

lead kép: tipscrew.com

hőségkánikulameleganticiklonhétvége