Február 23. Péntek, Alfréd

Ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezik az országba

Itthon
2020. augusztus 02. 14:15
null

Az elmúlt hét száraz és forró időjárását egy anticiklon alakította, ami már rég nem látott folytonos strandidőt eredményezett az országba. Ezt egy hétfőn érkező hullámzó frontálzóna és egy a mediterrán térségbe keletkező mediterrán ciklon fogja megváltoztatni, azonban nagy mennyiségű csapadékra elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben élők számíthatnak.

A hétfői napon a keleti országrészben élők még kifejezetten meleg időre számíthatnak, mivel a front előtt a délies áramlás megerősödik, így ekkor még 30 °C feletti értékek lesznek a dominánsak. A front magas szintű felhőzete a Dunántúlon már a reggeli óráktól kezdve megerősödik, így itt már hétfőn is kevesebb napsütéssel számolhatunk. A labilis és a nedves levegő beáramlása miatt az ország ezen felében szórványosan a záporok és a zivatarok is megjelennek.

A beáramló hideg levegő miatt akár 8-10 fokos hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat az országba. (A hétfői 2 méteres hőmérséklet 12:00 UTC-kor; wxcharts.com)

Hétfő estétől és kedd éjszakától kezdve pedig megérkezik az front csapadéktömbje is, amely aztán főként a délnyugati, de összességében pedig a Dunántúli területeken okoz jelentős mennyiségű csapadékot. Kedden a csapadékhullás továbbra is folytatódik záporok és zivatarok formájában, de az ország nyugati felében esőre is számítani kell.

A keddre várható csapadékmennyiség területi és mennyiségi eloszlása. Ismét 60-70 mm is leeshet. (meteorologix.com)

A szerdára várható csapadékmennyiség területi és mennyiségi eloszlása. (meteorologix.com)

A keddi napon megerősödött szélre a zivatarok környezetében pedig viharos széllökésekre is számítani kell. Ekkor már a hőmérséklet erősen visszaesik, az ország nyugati felében 20-22 °C maximum hőmérsékletek lesznek, míg a melegebb területeken is 30 °C alá esik a hőmérséklet.

Az időjárási helyzet hasonló az egy héttel ezelőttire, mivel ezúttal is nagy mennyiségű csapadékra és erős hőmérséklet visszaeséssel kell számolni, de elsősorban inkább a Dunántúlon.

Szerdán folytatódik a mérsékeltebb maximum hőmérséklet, a nyugati területeken 19-23 °C, míg a keleti területeken 27-29 °C lesz a jellemző. A szerdai csapadékot pedig a tőlünk délnyugatra található mediterrán ciklon hozza meg. Egyedül csak északon és északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet.

Távolabbi kilátások

A mediterrán ciklonról egy hidegcsepp fog leválni, ami majd tőlünk délre fog elhelyezkedni. Ennek hatására még a csütörtöki nap első felében csapadék várható, de továbbra is inkább a Dunántúli és a középső területeken lesz a jellemző. A hidegcsepp mozgása és az országra való hatása egyelőre még nagy bizonytalansággal terhelt.

A tőlünk délre található hidegcsepp helyzete augusztus 6-án 00:00 UTC-kor. (wxcharts.com)

Csütörtöki napon már megkezdődik a felmelegedés és országszerte 25-30 °C várható, péntekre pedig már az országos hőség is visszatér döntően 30 °C feletti maximumokkal.

lead kép: chinimandi.com

záporzivatarfelfrissülésfrontcsapadékszél