Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezik az országba

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az elmúlt hét száraz és forró időjárását egy anticiklon alakította, ami már rég nem látott folytonos strandidőt eredményezett az országba. Ezt egy hétfőn érkező hullámzó frontálzóna és egy a mediterrán térségbe keletkező mediterrán ciklon fogja megváltoztatni, azonban nagy mennyiségű csapadékra elsősorban a Dunántúlon és a középső országrészben élők számíthatnak.

A hétfői napon a keleti országrészben élők még kifejezetten meleg időre számíthatnak, mivel a front előtt a délies áramlás megerősödik, így ekkor még 30 °C feletti értékek lesznek a dominánsak. A front magas szintű felhőzete a Dunántúlon már a reggeli óráktól kezdve megerősödik, így itt már hétfőn is kevesebb napsütéssel számolhatunk. A labilis és a nedves levegő beáramlása miatt az ország ezen felében szórványosan a záporok és a zivatarok is megjelennek.

A beáramló hideg levegő miatt akár 8-10 fokos hőmérsékleti kontraszt is kialakulhat az országba. (A hétfői 2 méteres hőmérséklet 12:00 UTC-kor; wxcharts.com)

Hétfő estétől és kedd éjszakától kezdve pedig megérkezik az front csapadéktömbje is, amely aztán főként a délnyugati, de összességében pedig a Dunántúli területeken okoz jelentős mennyiségű csapadékot. Kedden a csapadékhullás továbbra is folytatódik záporok és zivatarok formájában, de az ország nyugati felében esőre is számítani kell.

A keddre várható csapadékmennyiség területi és mennyiségi eloszlása. Ismét 60-70 mm is leeshet. (meteorologix.com)

A szerdára várható csapadékmennyiség területi és mennyiségi eloszlása. (meteorologix.com)

A keddi napon megerősödött szélre a zivatarok környezetében pedig viharos széllökésekre is számítani kell. Ekkor már a hőmérséklet erősen visszaesik, az ország nyugati felében 20-22 °C maximum hőmérsékletek lesznek, míg a melegebb területeken is 30 °C alá esik a hőmérséklet.

Az időjárási helyzet hasonló az egy héttel ezelőttire, mivel ezúttal is nagy mennyiségű csapadékra és erős hőmérséklet visszaeséssel kell számolni, de elsősorban inkább a Dunántúlon.

Szerdán folytatódik a mérsékeltebb maximum hőmérséklet, a nyugati területeken 19-23 °C, míg a keleti területeken 27-29 °C lesz a jellemző. A szerdai csapadékot pedig a tőlünk délnyugatra található mediterrán ciklon hozza meg. Egyedül csak északon és északkeleten lehet szakadozottabb a felhőzet.

Távolabbi kilátások

A mediterrán ciklonról egy hidegcsepp fog leválni, ami majd tőlünk délre fog elhelyezkedni. Ennek hatására még a csütörtöki nap első felében csapadék várható, de továbbra is inkább a Dunántúli és a középső területeken lesz a jellemző. A hidegcsepp mozgása és az országra való hatása egyelőre még nagy bizonytalansággal terhelt.

A tőlünk délre található hidegcsepp helyzete augusztus 6-án 00:00 UTC-kor. (wxcharts.com)

Csütörtöki napon már megkezdődik a felmelegedés és országszerte 25-30 °C várható, péntekre pedig már az országos hőség is visszatér döntően 30 °C feletti maximumokkal.

lead kép: chinimandi.com