Július 15. Hétfő, Henrik, Roland

Érkeznek a Perseidák, vagyis Szent Lőrinc könnyei

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Most érdemes takarót összecsomagolni, némi kávét tölteni a termoszba, egy kis szendvicset elkészíteni, és kimenni a természetbe, éjjel, olyan helyre, ahol lehetőleg nincsenek köztéri lámpák, vagy lakóházak ablakaiból kiszűrődő fényforrások. Igen, érkeznek a Perseidák!

kép: nj.com

A Perseus csillagkép felől érkező meteorraj minden évben megörvendeztet bennünket csodás látványával, ahol az egyes meteorok akár percekig is látható “nyomot” hagynak az égbolton.

APerseidákmaximuma idén augusztus 12-re esik, sajnos délután 3 és 6 óra közé. Ez nem a legkedvezőbb, egyrészt, mert még munkaidő van, másrészt mert az észlelés szabad szemmel ilyenkor még nem megoldható. Ráadásul este is zavaró lesz a Hold fénye, de ez ne tántorítson el senkit!

kép: edition.cnn.com

A leginkább az augusztus 12-ről13-ra forduló éjszaka érdemes az eget kémlelni, mivel ekkor akár 100 meteor is megfigyelhető óránként! De csodás látványban lehet részünk 13-án éjjel és 14-én éjjel is. A meteorraj egészen augusztus 24-ig megfigyelhető majd, vagyis az sem marad le semmiről, aki a következő napokban nem tudcsillaglesremenni.

kép: timebulletin.com

lead kép: rmg.co.uk