Június 19. Szerda, Gyárfás

Visszatér a forróság, de ismét csak átmenetileg

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Előző cikkünkben már beszámoltunk a pénteken érkező hidegfrontról és annak hűsítő hatásáról, azonban a mérsékeltebb hőmérsékleteket nem sokáig élvezhetjük. Tőlünk egy nyugatra található anticiklon befolyásolja a következő pár nap időjárását, ami leginkább az egyre csökkenő csapadékhullásban és a fokozatosan növekvő hőmérsékletekben nyilvánul meg.

Hőmérsékleti anomália térkép, ami azt mutatja, hogy nyugatról az átlagosnál melegebb levegő árasztja el Európát, köszönhetően az anticiklonális hatások érvényesülésének. (wxcharts.com)

Pénteken még főleg az ország keleti felében kiadós záporokra és zivatarokra készülhetnek az ott élők. Ekkor még országszerte 30 °C alatt marad a maximum hőmérséklet. A nyugati megyékben pedig döntően inkább 25 °C alatt lesz, de lesz, ahol a 20 °C sem éri el.

A hétvégére és hétfőre meglehetősen gyenge légmozgásra készülhetünk, egyedül a Dunántúlon lehetnek élénkebb széllökések.

Visszatér a kánikula, kevés csapadékkal

A továbbiakban pedig igazi strandidővel számolhatunk, mivel péntek estére a hidegfront is elhagyja az országot és meglehetősen száraz légtömeg fog felettünk tartózkodni az elkövetkezendő 3 napban. Igaz szombaton még erős gomolyfelhősödés várható, így ekkor még záporok és zivatarokkal számolhatunk, viszont ekkor is csak inkább az ország keleti felében és ott is csak szórványosan.

Az anticiklonális hatások miatt egyre kevesebb felhő tarkítja majd az égboltot, így a maximum hőmérsékletek is gyorsan ugrásnak indulnak. Dunántúlon magasabb légnyomás is várható, ezáltal itt szinte zavartalan napsütésre van kilátás a vasárnapi napon.

Hosszú idők után a modellek csapadékmentes napot várnak az ország egész területére a vasárnapi napon. (wxcharts.com)

Szombaton még csak kis eséllyel azonban vasárnapra már szinte országszerte 30 °C feletti maximum hőmérsékletekkel kell számolni. Hétfőre a levegő tovább melegszik és 30-33 °C maximumokkal kell számolni, viszont ekkor már keleten 1-1 zápor is előfordulhat, továbbá egy érkező hidegfront miatt északnyugaton a felhőzet is megerősödik a késő délután kezdetétől.

A keddi hidegfront most csapadékot nem, de 5-10 fokos hőmérséklet csökkenést ismét eredményez. Ezzel együtt talán az időnként domináló kánikulás napok is sokkal inkább elviselhetők.

lead kép: brightspotcdn.com