Május 13. Hétfő, Imola, Szervác

Újabb hidegfront érkezik az országba

Itthon
2020. július 01. 13:00
null

A kedd és a szerda egy hamisítatlan csapadékmentes nyári napot hozott az országba (egyedül a nyugati megyékben alakulhatnak ki záporok, zivatarok a szerdai nap folyamán), köszönhetően egy Közép-Európa felett kialakuló anticiklon miatt. A következő napokban ez a magasnyomású képződmény fokozatosan leépül, így ennek a felhőoszlató hatásait sem élvezhetjük a továbbiakban. Csütörtöktől egy hullámzó frontrendszer hidegfrontja hoz a magasban nedvességet az ország fölé, aminek köszönhetően ismét visszatérnek a záporos, zivataros, viharos napok.

A csütörtökön kialakuló zivatarok területi eloszlása, 14 órakor. (szupercella.hu)

A csütörtökön kialakuló zivatarok területi eloszlása, 17 órakor. (szupercella.hu)

A fenti két ábra megmutatja, hogy adott időben hol a legnagyobb a valószínűség a zivatarok kialakulására. A térképek lényegében az egész országot lefedik, tehát bárhol számíthatunk záporok és zivatarok kialakulására. Az ország feletti nagy labilitás és a hidegfronttal érkező nedves levegő tökéletes kombinációt képez a heves események kialakulásához. A nagyobb számú és pusztítóbb zivatarokra inkább az ország keleti felében és az északi megyékben kell számolni. A főváros térségét is elérheti 1-1 komolyabb zivatar.

Horvátország északi részén a kifejezetten nagy szélnyírás miatt akár szupercella is kialakulhat, ami aztán az ország délnyugati határán belépve, Magyarországon is lecsaphat a késő délutáni órákban.

Az esőzések ellenére csütörtökön még kánikula várható

Csütörtökön a hidegfront érkezését csak a csapadékhullásból érezhetjük, hőmérsékletben még nem lesz változás, de az esőzések következtében lokálisan azért számíthatunk némi felfrissülésre. Ezen a napon még marad a délies áramlás, így továbbra is az ország nagy részében 30 °C feletti hőmérsékletek alakulnak ki, és nem egy helyen lehet példa a 34-35 °C fok is.

Pénteken a front áthalad, ami miatt továbbra is folytatódik az országos szintű csapadékhullás (ekkor már a nyugati megyékben kisebb a valószínűsége a zivatarok kialakulásának), azonban már valamivel hűvösebb légtömeg áramlik a Kárpát-medence fölé, így megérkezik a felfrissülés is.

Csütörtökön még 15-20 °C lesz 1500 méter magason. (wxcharts.com)

Pénteken már inkább 10-15 °C lesz 1500 méter magason. (wxcharts.com)

Azért van szükség az 1500 méteres magasság hőmérsékletére, mivel a légtömegváltozások (frontátvonulások) szemléltetésére a magassági hőmérséklet ábrázolása kézenfekvőbb. A lokális hatások nem zavarnak bele, hanem a front tényleges érkezését reprezentálja.

Igazi felfrissülést csak az ország nyugati felében tapasztalhatnak, hiszen ott 23-26 °C-ot mérhetünk, míg kelet felé haladva egyre melegebbet. Dél keleten is csökken 4-6 °C-ot a hőmérséklet, viszont ott ennek ellenére is 28-30 fokos maximum hőmérsékletekre kell készülni.

lead kép: wxcharts.com

melegzáporhidegfrontzivatarfelfrissüléscsapadék