Április 27. Szombat, Zita

Több mint 100 mm csapadék is hullhat szombat éjfélig

Itthon
2020. július 23. 18:40
null

Magyarország felett a pénteki és a szombati napon egy sekélyciklon halad át, ami miatt hétvégén ismét nyarat meghazudtoló időjárásra készülhetünk. A sekélyciklonok olyan légörvények, amelyek általában csupán egy zárt izobárral (azonos nyomási pontokat összekötő görbe) rendelkeznek, ami annyit jelent, hogy a középpontban található nyomás legalább 1010 hPa. Ez csak éppen alatta van az 1014 hPa-os ciklon kritériumnak.

Ezért a hétvégére érkező erőteljesebb lehűlés nem a magasban érkező hideg légtömeg miatt érkezik a térségbe, hanem a ciklon által eredményezett igen aktív záporos és zivataros tevékenység eredménye.

A modellek többsége egyértelműen a Nyugat-Dunántúl térségére várják a legnagyobb csapadékhullást. Itt a megfelelő légköri energia és nedvesség már a pénteki nap folyamán jelen lesz a légkörben. Az itt kialakuló konvergens zónák miatt, pedig akár vonalba is rendeződhetnek a zivatarcellák, "squall line"-ként lecsapva.

A modellek leginkább a Balaton térségére várják a 100 mm-t meghaladó csapadékhullást. Az ábra a csapadék mennyiségét reprezentálja péntek 19:00 és szombat 19:00 óra között. (meteologix.com)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat 6 megyére adott ki másodfokú riasztást felhőszakadásra, ami az intenzív (rövid időn belül 50mm-t meghaladó csapadék is hullhat) záporokra és zivatarokra hívja fel a figyelmet.

Felhőszakadásra vonatkozó pénteki veszélyjelzés. (met.hu)

A hirtelen lezúduló csapadék miatt a dombos és a hegyvidékes tájakon villámárvizek alakulhatnak ki.

Hogyan alakul a hőmérséklet?

A pénteki napon még kellemes nyári időre számíthatunk, hiszen a csapadék előtt még 26-31 °C közé melegszik fel a levegő, azonban szombatra országos szintű 7-10 fokos hőmérséklet csökkenéssel kell számolni. A maximum hőmérséklet ekkor 19-27 °C között alakul. Egyedül csak a szárazabb területeken melegedhet fel jobban a levegő.

Vasárnap már csak az ország keleti felében lehet csapadékra számítani, az ország nyugati részében pedig napos gomolyfelhős idő várható. Országszerte 25 és 31 °C közé melegszik fel a levegő.

lead kép:spin1038.com

villámárvízzáporzivatarhétvégecsapadéközönvíz