Május 26. Vasárnap, Evelin

Szupercellát és 15 fokos hőmérsékleti kontrasztot hozott eddig a hidegfront

null

A vártnak megfelelően a hidegfront a délelőtt órákban megérkezett az ország északnyugati felében, azonban egyelőre csak a hirtelen hőmérséklet csökkenésben mutatkozik meg az ereje.

Kettészakadt az ország. Nyugaton 19-20 °C van, a keleti országrészben pedig még mindig 30 °C feletti hőmérsékletek. (meteologix.com)

Jól látszik a front valódi ereje, hiszen Ausztriában sok helyen a 15 °C fokot sem éri el a maximum hőmérséklet. Igaz a front felhőrendszere még nem érkezett ide (így egyelőre az nagyobb kiterjedésű csapadékhullás még hátra van), azonban az előterében már kellőképpen labilizálódott a levegő, aminek hatására Székesfehérvár környékén egy szupercella is kialakult.

A középső országrészben egy összeáramlási vonal (piros vonallal jelzett) alakult ki, aminek mentén zivatarok pattantak ki, még a front érkezése előtt. (windy.com)

Radarkép a kialakuló zivatarokról (16:00 óra). (windy.com)

A nagy labilitás miatt, közvetlenül a front előtt még megvan az esély arra, hogy északon egy-egy hevesebb zivatar vagy akár szupercella alakuljon ki. Itt akár 2-4 cm átmérőjű jégre és 90 km/h nagyobb széllökésre is lehet számítani, ezért kinti tartózkodás esetén érdemes figyelemmel követni a honlapunkon a radar térképet, hogy időben értesüljünk a zivatarok közeledtéről.

A következő napokban meglehetősen visszaesik a maximum hőmérséklet, mivel a front után 10-12 fokkal hidegebb levegő kerül a Kárpát-medence térsége felé, tehát egyelőre búcsút inthetünk a nyári kánikulának.

lead kép: wunderground.com